Δελτίο Τύπου ΕΙΝΑΠ για τις ΣΔΙΤ 21/02/20
- Λεπτομέρειες
- Δημοσιεύτηκε στις Παρασκευή, 21 Φεβρουαρίου 2020 11:37
- Εμφανίσεις: 1174
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
-
Κοινοποίηση
: Υπουργό Υγείας
: Υφυπουργό Υγείας
: Διοικητές 1ης και 2ης Υ.Πε.
: Διοικητές Νοσοκομείων Αθήνας - Πειραιά
: ΙΣΑ
: ΙΣΠ
: ΟΕΝΓE
: 3μελείς, 5μελείς επιτροπές ΕΙΝΑΠ
Αθήνα, 21/02/20
Το ΔΣ της ΕΙΝΑΠ είναι κατηγορηματικά αντίθετο στην εφαρμογή των Συμπράξεων Δημόσιου – Ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ) στα νοσοκομεία του ΕΣΥ και στη μετατροπή τους σε Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου (ΝΠΙΔ) καθώς και σε κάθε μορφή ιδιωτικοποίησης της δημόσιας υγείας και των νοσοκομείων.
Με τις ΣΔΙΤ δεν πρόκειται να λυθεί κανένα πρόβλημα ασθενών και υγειονομικών αφού:
-
Tα ιδιωτικά, επιχειρηματικά συμφέροντα το κάνουν για το κέρδος και όχι για κοινωνική προσφορά. Με τις ΣΔΙΤ θα εκμεταλλεύονται υπαρκτές υποδομές και χώρους του Δημοσίου καθώς και ασθενείς ως έτοιμη πελατεία με αποκλειστικό μέλημα το δικό τους κέρδος.
-
Αποτέλεσμα αυτών θα είναι οι απολύσεις – κατάργηση της μονιμότητας, η εξαθλίωση για τους εργαζόμενους στις υπηρεσίες υγείας, η ελαστική εργασία και η παραβίαση της εργασιακής νομοθεσίας.
-
Oι ΣΔΙΤ σε συνδυασμό με τις αλλαγές που προωθούνται στο ασφαλιστικό δίπλα στην εθνική σύνταξη, θα υποχρεώσουν τους πολίτες να καταφύγουν στην ιδιωτική ασφάλιση.
-
Oι επιχειρηματίες θα εκμεταλλεύονται τις υποδομές στο ΕΣΥ που έγιναν με χρήματα του Δημοσίου. Το κράτος έχει μόνο «εποπτικό» ρόλο.
Πρόκειται για διαδικασία που το αποτέλεσμά της θα είναι νοσοκομεία, κλινικές και τμήματα διαφόρων «ταχυτήτων» ανάλογα με τα έσοδα τους, ασθενείς πολλών ταχυτήτων ανάλογα με τα ιδιωτικά ασφαλιστικά τους συμβόλαια και τα χρήματα που θα καταβάλλουν απευθείας στα ταμεία των νοσοκομείων. Αυτό έχει δείξει η εμπειρία και στις χώρες του εξωτερικού (Σουηδία, Μ.Βρετανία) όπου εφαρμόστηκαν. Στις χώρες αυτές το μεγαλύτερο μέρος των ασθενών δηλώνει μη ικανοποιημένο από την εφαρμογή τους.
Το υπουργείο Υγείας αναφέρει ότι «η εφαρμογή ΣΔΙΤ στο ΕΣΥ θα έχει ως αποτέλεσμα οι πολίτες να απολαμβάνουν βελτιωμένες ιατρικές υπηρεσίες εντός των νοσοκομείων από ιδιωτικούς φορείς με κάλυψη από τα ασφαλιστικά ταμεία χωρίς καμία επιβάρυνση για τους ίδιους». Κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Παραλείπει να αναφέρει ότι τα ασφαλιστικά ταμεία εδώ και χρόνια αδυνατούν να καταβάλουν στα δημόσια νοσοκομεία τις οικονομικές τους υποχρεώσεις για νοσηλείες και εξετάσεις των ασφαλισμένων και τα νοσοκομεία περιοδικά διαγράφουν τα χρέη των ταμείων προς αυτά. Η τελευταία τέτοια ρύθμιση έγινε μόλις προ μηνός (ΥΑ Β2.α/ Γ.Π. οικ. 88565/24-12-2019). Αφορούσε χρέη του ΕΟΠΥΥ προς τα δημόσια νοσοκομεία για την τριετία 2015 – 2017. Διαγράφτηκαν 3,5 ΔΙΣΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΕΥΡΩ. Το αποτέλεσμα είναι τα δημόσια νοσοκομεία να προσαρμόζουν τι υπηρεσίες τους προς τους ασθενείς με βάση τις περικομμένες ετήσιες επιχορηγήσεις που λαμβάνουν από το κράτος. Αντίθετα τα ιδιωτικά νοσοκομεία και διαγνωστικά κέντρα εισπράττουν το μεγαλύτερο μέρος των οφειλών τους από τα ασφαλιστικά ταμεία μαζί με την προκαταβολική συμμετοχή που απαιτούν από τους ασφαλισμένους.
Αιτία της υποβάθμισης των νοσοκομείων είναι η συνεχής υποχρηματοδότησή τους που τα αποδυναμώνει οικονομικά, ταυτόχρονα με την συνεχή ελάττωση του προσωπικού τους λόγω συνταξιοδοτήσεων ή παραιτήσεων, που δεν αντικαθίστανται. Οι συνολικές κενές θέσεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό στο ΕΣΥ φτάνουν τις 30.000. Αυτό οδηγεί το δημόσιο σύστημα σε παροχή υποβαθμισμένων υπηρεσιών υγείας προς τους πολίτες. Η εφαρμογή των ΣΔΙΤ δεν θα αντιμετωπίσει αλλά αντίθετα θα επιδεινώσει την υπάρχουσα κατάσταση, καθώς θα στρέψει χρήματα του εθνικού προϋπολογισμού από τα δημόσια νοσοκομεία προς ιδιωτικούς φορείς υπηρεσιών υγείας και θα υποχρεώσει τους εργαζόμενους στα δημόσια νοσοκομεία σε επισφαλείς σχέσεις εργασίας.
Σε συνεννόηση με το Σωματείο Εργαζομένων του Αττικού, η ΕΙΝΑΠ το επόμενο διάστημα θα πραγματοποιήσει στο νοσοκομείο σχετική εκδήλωση και θα αναλάβει πρωτοβουλίες αγωνιστικού συντονισμού με σωματεία και φορείς για να μην περάσει το «σχέδιο ΣΔΙΤ/μετατροπή σε ΝΠΙΔ» στο ΑΤΤΙΚΟ αλλά και η γενικότερη επιχείρηση περαιτέρω ιδιωτικοποίησης - εμπορευματοποίησης της υγείας.