Εξηγήσεις δίνει η Αριστοτέλους για το φιάσκο της ΠΦΥ VIRUS.GR 19/09/17

 

Μια από τις …σπάνιες ευκαιρίες να παρευρεθούν σε συνέντευξη τύπου της ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας θα έχουν σήμερα οι αρμόδιοι συντάκτες. Αντικείμενο της η πορεία υλοποίησης των αλλαγών στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγεία και η διενέργεια της ήταν μάλλον επιβεβλημένη μετά και την εξέλιξη της προκήρυξης για τη στελέχωση των νέων δομών.

 

Η μεταρρύθμιση της ΠΦΥ έχει αποτελέσει «σημαία» της κυβερνητικής πολιτικής, αλλά τα πολλαπλά «βέλη» (διαβάστε εδώ) που έχει δεχθεί η προσπάθεια της Αριστοτέλους και τα ερωτήματα που προέκυψαν, ιδιαίτερα μετά την ημιτελή υλοποίηση της προκήρυξης (διαβάστε εδώ), φαίνεται να «έσπρωξε» τους επικεφαλής του Υπουργείου να δώσουν απαντήσεις.

 

Βασικό ερώτημα είναι, βέβαια, πως θα στελεχωθούν οι ΤοΜΥ αφού από τους 1200 γιατρούς που ζητούσε η προκήρυξη μόλις 583 υπέβαλαν αίτηση; Θα ακολουθήσει και νέα προκήρυξη, όπως λένε οι πληροφορίες (διαβάστε εδώ) και αν ναι, με τι όρους (διαβάστε εδώ); Θυμίζουμε ότι η προκήρυξη είχε πάρει παράταση «στο παρά πέντε» (εδώ).

Σε κάθε περίπτωση, η Αριστοτέλους έχει δηλώσει πως νέες δομές θα ανοίξουν, όχι όλες αλλά σημαντικός αριθμός εξ αυτών. Αδικημένη φαίνεται πως θα είναι και σε αυτή την περίπτωση η περιφέρεια και τα νησιά. Θα ανοίξουν μόνο όσες είναι πλήρως στελεχωμένες; Θα επιλεγεί η λύση των επικουρικών και τι θα γίνει με όσους επαγγελματίες υγείας, των υπολοίπων κατηγοριών, επιλέχθηκαν για να στελεχώσουν ΤοΜΥ, στις οποίες δεν υπάρχουν γιατροί; Εν τέλει, πότε θα ανοίξουν τελικά οι δομές αυτές;

 

Φυσικά, ζητούμενο παραμένει και ο ακριβής ρόλος που θα διαδραματίσουν οι ιδιώτες γιατροί στη νέα ΠΦΥ (διαβάστε εδώ), ενώ η Αριστοτέλους φέρεται να έχει επιδοθεί και σε ένα «κυνήγι» εξεύρεσης χώρων για να φιλοξενήσουν τις νέες δομές.