Οδηγίες προς Διοικητές VIRUS 01/07/16

 

Τους νέους διοικητές των δημόσιων νοσοκομείων της χώρας συνάντησε η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, σε μια ευρεία συνάντηση στο αμφιθέατρο του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ), στο Μαρούσι.

 

Εκεί, ο Ανδρέας Ξανθός, ο Παύλος Πολάκης αλλά και ο Διευθυντής Οικονομικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Υγείας, Θεόδωρος Κοματάς έθεσαν το …«job description» των νέων επικεφαλής των νοσοκομείων.

 

Για εδραίωση άλλου κοινωνικού ήθους στο δημόσιο σύστημα υγείας, μίλησε ο Ανδρέας Ξανθός.

«Το στοίχημα είναι να μπορέσουμε να παρέμβουμε στις διαχρονικές στρεβλώσεις, διασφαλίζοντας την ευστάθεια και την αυξανόμενη κάλυψη των αναγκών των πολιτών. Παρά το γεγονός ότι έχουμε δρομολογήσει σημαντικές παρεμβάσεις όπως η καθολική κάλυψη των ανασφάλιστων πολιτών και η ενίσχυση με πόρους και προσωπικό τα δημόσια νοσοκομεία, δεν είναι ακόμα αισθητή η βελτίωση της καθημερινότητας του συστήματος υγείας. Είναι, όμως, η πρώτη ολοκληρωμένη παρέμβαση στήριξης της δημόσιας περίθαλψης από την αρχή της μνημονιακής περιόδου», υποστήριξε.

 

Σύμφωνα με τον κ. Ξανθό σύντομα θα είναι πραγματικότητα το σύστημα προμηθειών. «Κι αυτό θα είναι μια μεγάλη τομή η οποία θα συμβάλλει στην εύρυθμη λειτουργία του συστήματος», δήλωσε, ενώ αναφέρθηκε και στη σχεδιαζόμενη μεταρρύθμιση στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ), εκτιμώντας ότι σχετικό νομοσχέδιο θα είναι έτοιμο προς κατάθεση στη Βουλή το Σεπτέμβριο.

 

Οι οδηγίες του κ. Πολάκη αφορούσαν, καταρχάς, το ζήτημα της μετακίνησης του ανθρώπινου δυναμικού (μετατάξεις, αποσπάσεις κλπ). «Έχουμε αποκεντρώσει την αρμοδιότητα στις ΥΠΕ και με τη δική σας συνδρομή θέλουμε να αντιμετωπίσουμε τα υπαρκτά οικογενειακά/ κοινωνικά προβλήματα των εργαζομένων παράλληλα με τις ανάγκες των νοσοκομείων και χωρίς τη λογική των πελατειακών σχέσεων και της ρουσφετοκρατίας», σημείωσε.

 

Εν συνεχεία αναφέρθηκε στη χρηματοδότηση των νοσοκομείων λέγοντας ότι «είναι σαφής η επιλογή της κυβέρνησης για αύξηση του προϋπολογισμού στον τομέα της υγείας μετά από 6 χρόνια περικοπών».

 

«Η Νο 1 υποχρέωσή σας είναι μέχρι τον Αύγουστο να έχετε δώσει 605 εκατ. ευρώ για να αποπληρώσετε τα ληξιπρόθεσμα χρέη των νοσοκομείων. Αυτά τα χρήματα υπάρχουν και πρέπει να «πέσουν» στην αγορά. Μέχρι το τέλος του 2016 θα πρέπει να έχουν δοθεί 1.121.000.000 ευρώ», υποστήριξε ο αναπληρωτής υπουργός.

 

Παράλληλα, ζήτησε από τους νέους διοικητές να καταβάλλουν σκληρή προσπάθεια για την πάταξη της σπατάλης, επισημαίνοντας την ανάγκη διαπραγμάτευσης με τους προμηθευτές των νοσοκομείων.

 

«Πρέπει να κυνηγήσετε τη γραφειοκρατία. Και όσον αφορά την έγκαιρη καταβολή των εφημεριών αλλά και στις πληρωμές προς τους προμηθευτές. Έχετε αρκετά ταμειακά διαθέσιμα. Αυτά δεν πρέπει να λιμνάζουν. Πρέπει να τα δώσετε για να πάρετε νέα επιχορήγηση», δήλωσε.

Ο κ. Πολάκης έκλεισε με το θέμα των εργολάβων των συνεργείων καθαριότητας ζητώντας από τους διοικητές να διώξουν «τους εργολάβους από τα νοσοκομεία προωθώντας τις ατομικές συμβάσεις εργασίας, σύμφωνα με το ν. 4368. Αυτό θα φέρει εξοικονόμηση πόρων για το δημόσιο σύστημα Υγείας και σημαντική βελτίωση στο καθεστώς εργασιακής εκμετάλλευσης που υπήρχε μέχρι τώρα». 

     

Κατευθύνσεις προς τους διοικητές σχετικά με τη διαχείριση των προϋπολογισμών και των ταμειακών διαθεσίμων των νοσοκομείων ενώ παράλληλα επισήμανε την προτεραιότητα που πρέπει να δίνουν στην έγκαιρη αποπληρωμή των φαρμάκων προκειμένου να μην παρατηρηθούν ξανά οι ελλείψεις του παρελθόντος έδωσε ο Διευθυντής Οικονομικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Υγείας, Θεόδωρος Κοματάς.

 

«Τόσο εγώ όσο και ο αναπληρωτής υπουργός πραγματοποιούμε συνεχώς επισκέψεις στα νοσοκομεία σε όλη τη χώρα. Η επαφή με τους εργαζόμενους μας δίνει μια εικόνα πολύ διαφορετική από αυτή που παρουσιάζει μερίδα των ΜΜΕ. Οι άνθρωποι είναι πολύ πιεσμένοι, ζορισμένοι αλλά εξακολουθούν να στηρίζουν το ΕΣΥ και να εξυπηρετούν με αξιόπιστο τρόπο τους πολίτες. Περιμένουν όμως και από εμάς να τους στηρίξουμε στην καθημερινότητά τους. Χρειάζεται να δείξουμε σεβασμό στους ανθρώπους του ΕΣΥ οι οποίοι είναι στα όρια των αντοχών τους. Πρέπει να σκύψουμε στα προβλήματα τους και να αντιμετωπίσουμε με διάθεση θεσμικής συνεργασίας τους εκπροσώπους τους. Οι διεκδικήσεις και οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων, πρέπει να αντιμετωπίζονται με σεβασμό, με ειλικρίνεια και χωρίς μεγαλοστομίες να κάνουμε μετρήσιμες παρεμβάσεις που να βελτιώνουν την κατάσταση», είχε δηλώσει νωρίτερα ο κ. Ξανθός.

 

Κατά τον Υπουργό, πάντως, η κυβέρνηση δεν θα στήσει κομματικό μηχανισμό.» Αυτό έχει τελειώσει. Η κατεύθυνση που σας δίνουμε είναι να υπηρετήσετε τη θέση που αναλαμβάνετε με δικαιοσύνη, εντιμότητα και αξιοκρατία και η πολιτική ηγεσία θα είναι δίπλα σας να σας στηρίξει», σημείωσε.

«Είναι η πρώτη φορά που γίνεται επιλογή διοικητών νοσοκομείων με τον τρόπο που επιλεγήκατε εσείς. Δεν τοποθετηθήκατε με κομματικά κριτήρια όπως οι προηγούμενοι. Πάμε να αλλάξουμε τα πράγματα. Δεν πάμε να στήσουμε κομματικούς στρατούς, αλλά να λύσουμε τα προβλήματα των ανθρώπων», ανέφερε από την πλευρά του ο κ. Πολάκης.

 

Σε ό,τι αφορά τα κρούσματα διαφθοράς στα νοσοκομεία, ο υπουργός Υγείας τόνισε πως «καμία ανοχή και συγκάλυψη σε φαινόμενα διαφθοράς και εκμετάλλευσης των ασθενών. Χρειάζονται θεσμικές παρεμβάσεις. Μία την έχουμε, ήδη, νομοθετήσει. Είναι η λίστα χειρουργείου. Τα χειρουργεία θα προγραμματίζονται με γνώμονα τις ανάγκες του ασθενή και όχι με βάση τη σχέση ασθενή-γιατρού».