Συρματόπλεγμα και φασολάδα στο Υπουργείο Υγείας – Φωτογραφίες 06/06/16

 

Σε επισχεση εργασίας προχωρούν από σήμερα οι εργαζόμενοι καθαιριότητας και εστίασης στο Δρομοκαΐτειο, που έχουν συγκεντρωθεί και σήμερα έξω από το Υπουργείο Υγείας.

Οι εργαζόμενοι έχουν κλείσει την είσοδο του Υπουργείου με συρματόπλευγμα και με απλωμένες στολές που συλλαβίζουν “πεινάμε”, ενώ μαγείρεψαν και πάλι φασολάδα.

Με ανακοίνωση του το Υπ . Υγείας υποστήριξε πως “εξασφαλίστηκαν, με έκτακτη επιχορήγηση, όλες οι σχετικές πιστώσεις και το Νοσοκομείο προχωρεί σε άμεση εξόφληση όλων των δεδουλευμένων”.

Δεν πρόκειται για εξόφληση, αλλά για έναντι, υποστηρίζουν οι εργαζόμενοι. “Πριν τους έπιναν το αίμα οι εργολάβοι, τώρα τους πίνει το αίμα το δημόσιο”, ανέφερε χαρακτηριστικα ο πρόεδρος των εργαζομένων και πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μ. Γιαννάκος.

Όπως εξηγούν, στο νοσοκομείο θα φθάσουν 90 χιλιάδες ευρώ, που δεν είναι αποκλειστικά για το προσωπικό, αλλά και για φάρμακα, αναλώσιμα, τροφεία, προμηθευτές και καθαρίστριες. Μάλιστα, φέτος το νοσοκομείο, από τα 4,5 εκατ. ευρώ που προβλέπονται στον προϋπολογισμό έχει λάβει μόλις 500 χιλιάδες ευρώ.

εν λόγω εργαζόμενους οφείλονται 5 μήνες δεδουλευμένων και παρά τις δεσμεύσεις τους καταβλήθηκε μόλις ένας μήνας, όπως άλλωστε συμβαίνει μετά από κάθε κινητοποίηση, σύμφωνα με τα όσα καταγγέλλουν.

 

Πέρα απο το θέμα των οφειλών υπάρχει και το θέμα των συμβάσεων.

Εργαζόμενοι στην καθαριότητα και την εστίαση έχουν συμβάσεις έργου, αλλά όπως υποστήριξε ο κ. Γιαννακος, παρότι πληρώνουν εισφορές στο ΙΚΑ, δεν προβλέπεται να λάβουν άδεια ασθενειας.

 

Αντιθέτως, χρειάζεται να βρουν οι ίδιοι αντικαταστάτη, αν χρειάζεται να λείψουν, με ότι μπορεί και να σημαίνει αυτό από πλευρά ασφάλειας.

Αυτή την ώρα υπάρχει συνάντηση αντιπροσωπείας των συγκεντρωμένων με την ηγεσία του Υπουργείου.

 

Κατά τη διάρκεια της επίσχεσης εργασίας, πάντως, στο νοσοκομείο θα υπάρχει προσωπικό ασφαλείας.