Νέα παράταση συμβάσεων αντί για μονιμοποίηση και προσλήψεις VIRUS 02/06/16

 

«Καζάνι που βράζει» είναι τα Νοσοκομεία απ’ άκρη σ’ άκρη της χώρας, εξαιτίας των τραγικών ελλείψεων προσωπικού και της υποχρηματοδότησης, με αποτέλεσμα να «ξεσπά» η μία κινητοποίηση μετά την άλλη (εδώ).

 

Οι πολυαναμενόμενες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στη μεγάλη τους πλειοψηφία «έχουν κολλήσει στο δρόμο» προς τα νοσηλευτικά ιδρύματα εδώ και μήνες, ενώ οι συμβάσεις του επικουρικού προσωπικού με τις οποίες καλύπτονται όπως όπως οι ανάγκες, λήγουν σταδιακά οδηγώντας σε «έκρηξη» τη σωρευμένη αγανάκτηση. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του Αττικού Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου, στο οποίο υπάρχουν 320 κενές οργανικές θέσεις. Όπως κατήγγειλαν οι εργαζόμενοι στη σημερινή τους στάση εργασίας και συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο προαύλιο του νοσηλευτικού ιδρύματος, ενώ έχουν φύγει 12 εργαζόμενοι λόγω συνταξιοδοτήσεων και άλλων παραγόντων μέσα στο 2016, έχουν γίνει μόλις 4 μόνιμες προσλήψεις!

 

Ανάλογη κινητοποίηση με τη συμμετοχή κατοίκων και φορέων πραγματοποιήθηκε χθες και για το Νοσοκομείο Ιεράπετρας. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της 7ης ΔΥΠΕ, τόσο για τον επικουρικό χειρούργο, όσο και για τον επικουρικό ηλεκτρολόγο και βοηθό φαρμακείου που υπηρετούν στο νοσηλευτικό ίδρυμα, οι συμβάσεις τους θα παραταθούν μέχρι 31/3/2017. Κάτι τέτοιο βέβαια μπορεί να γίνει μόνο μέσα από νομοθετική ρύθμιση η οποία θα αφορά στο επικουρικό προσωπικό όλων των Νοσοκομείων της χώρας.

 

Μία ακόμη παράταση των συμβάσεων όμως σημαίνει πως τουλάχιστον για ένα ακόμη εξάμηνο τα νοσοκομεία δεν θα δουν μόνιμο προσωπικό, ενώ η «αιμορραγία» ανθρώπινου δυναμικού θα συνεχιστεί με τις συνταξιοδοτήσεις. Έτσι, όταν πια φτάσουν οι διορισθέντες από τους διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ στα πόστα τους, τα κενά στις οργανικές θέσεις θα είναι μεγαλύτερα από εκείνα τα οποία είχε προϋπολογιστεί να καλυφθούν με την εξαγγελία των 3.500 προσλήψεων (4.500 αρχικά).

 

Συνεπώς, η ανάγκη και το αίτημα του υγειονομικού κινήματος για τη μετατροπή των συμβάσεων του επικουρικού προσωπικού σε αορίστου χρόνου και για προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, πάλι μένει ανικανοποίητο… Το ζήτημα αυτό αναμένεται να κυριαρχήσει και στην πανυγειονομική απεργία της 8ης Ιούνη.