Καταργείται ο καθολικός αντιφυματικός εμβολιασμός των μαθητών VIRUS 19/05/16

Κριτήρια για τον εμβολιασμό των βρεφών και των παιδιών έναντι της φυματίωσης, βάζει το υπουργείο Υγείας.

 

Τις προϋποθέσεις εμβολιασμού περιγράφει εγκύκλιος που εξέδωσε ο ΓΓ Δημόσιας Υγείας, με την οποία τροποποιείται το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμού.  Σύμφωνα με αυτήν, η πρόληψη της φυματίωσης με BCG συστήνεται μόνο για τα νεογνά αυξημένου κινδύνου. Στην κατηγορία αυτή ανήκουν:

 

  • Νεογνά μεταναστών από χώρες με υψηλό ή μέσο δείκτη φυματιώδους διαμόλυνσης,
  • Νεογνά αθιγγάνων καθώς και άλλων πληθυσμιακών ομάδων που ζουν σε συνθήκες ομαδικής διαβίωσης,
  • Νεογνά μητέρων που έχουν μολυνθεί με τον ιό HIV (εξαιρούνται βρέφη που έχουν ήδη συμπτωματολογία βρεφικού AIDS),
  • Νεογνά οικογενειών που πρόκειται να μετακινηθούν σε χώρες με υψηλό ή μέσο δείκτη φυματιώδους διαμόλυνσης,
  • Νεογνά στο άμεσο περιβάλλον των οποίων υπάρχει άτομο με ενεργό φυματίωση, το οποίο δεν συμμορφώνεται στη θεραπεία ή πάσχει από πολυανθεκτική νόσο και το παιδί δεν μπορεί να απομακρυνθεί.

Το εμβόλιο συστήνεται, επίσης, για όσα βρέφη και παιδιά έως 5 ετών ανήκουν στις ομάδες αυξημένου κινδύνου και δεν έχουν ήδη εμβολιαστεί.

 

Αν και η ΓΓ Δημόσιας Υγείας δεν εξηγεί τους λόγους για τους οποίους τροποποιήθηκε το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών, δεδομένης της έλλειψης αντιφυματικών εμβολίων που παρατηρείται από την αρχή της χρονιάς, είναι λογικό μάλλον να υποθέσει κανείς ότι υπάρχει συσχέτιση…

 

Αξίζει να σημειωθεί ότι φέτος ήταν η πρώτη χρονιά από το 1985 κατά την οποία δεν πραγματοποιήθηκε στη δημόσια εκπαίδευση ο ετήσιος εθνικός αντιφυματικός εμβολιασμός στους μαθητές της πρώτης τάξης.