“Ανοίγει” το κανάλι διανομής των ΜΗΣΥΦΑ VIRUS 19/05/16

Στην τελική ευθεία μπήκε η απελευθέρωση των καναλιών διανομής των Μη Φαρμάκων (ΜΗΣΥΦΑ), η οποία αποτελεί μέρος της συμφωνίας του περασμένου Αυγούστου με το «κουαρτέτο».

 

Έπειτα από πολύμηνες διαπραγματεύσεις για το εύρος της σχετικής λίστας και το περιεχόμενό της, η συγκυβέρνηση «κλείνει» το ζήτημα με ειδική διάταξη που περιλαμβάνεται στο πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, το οποίο και κατατέθηκε στη Βουλή. Η διάταξη καθιερώνει μια νέα κατηγορία σκευασμάτων, τα «Γενικής Διάθεσης Φάρμακα» ή ΓΕΔΙΦΑ, τα οποία δεν θα διατίθενται αποκλειστικά από τα φαρμακεία. Το ποια θα είναι όμως τα σημεία πώλησης παραμένει αδιευκρίνιστο επί του παρόντος, με το πολυνομοσχέδιο να παραπέμπει σε Υπουργική Απόφαση που θα εκδοθεί εν ευθέτω χρόνω.

Η κατάρτιση του καταλόγου με τα ΓΕΔΙΦΑ πραγματοποιήθηκε από ειδική Επιστημονική Επιτροπή που συστήθηκε στον ΕΟΦ, με τη συμμετοχή και του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, με βασικό κριτήριο την προάσπιση της δημόσιας υγείας, καθώς υπάρχει εύλογος σκεπτικισμός για το προσδοκώμενο όφελος έναντι των ενδεχόμενων κινδύνων. Όπως είχαν αναδείξει εκπρόσωποι του φαρμακευτικού κλάδου στο πλαίσιο του 1ου OTC’s & Cosmetics Conference (εδώ κι εδώ, η πλέον πρόσφατη τάση στην Ευρώπη είναι η επιστροφή των ΜΗΣΥΦΑ στα φαρμακεία εξαιτίας των περιστατικών δηλητηρίασης που έχουν παρατηρηθεί από αλόγιστη χρήση. Οι υπέρμαχοι της απελευθέρωσης, από την πλευρά τους, είχαν υποστηρίξει ότι οι ενστάσεις στο επίκεντρο έχουν το κέρδος, αφού τα ΜΗΣΥΦΑ μαζί με τα παραφαρμακευτικά και καλλυντικά προϊόντα που διατίθενται από τα ράφια των φαρμακείων, αποτελούν σχεδόν το ¼ των συνολικών πωλήσεων.

 

Προϋποθέσεις ένταξης στο λίστα των ΓΕΔΙΦΑ

Στη βάση της πρότασης της αρμόδιας Επιτροπής, η νομοθετική ρύθμιση που κατατέθηκε στη Βουλή, περιλαμβάνει 7 βασικές προϋποθέσεις για τα σκευάσματα που θα κατατάσσονται εφεξής στα ΓΕΔΙΦΑ. Και σε αυτή την περίπτωση όμως οι λεπτομέρειες της διαδικασίας κατάταξης στη σχετική λίστα, αλλά και η επισήμανση, οι συνθήκες και οι όροι ασφαλούς φύλαξης, διακίνησης και διάθεσής των σκευασμάτων, καθώς και κάθε άλλη σχετική λεπτομέρεια, θα καθοριστούν με ΥΑ που θα εκδοθεί μετά από πρόταση του ΔΣ του ΕΟΦ.

 

Αυτό που σίγουρα είναι γνωστό, είναι πως για να ενταχθεί ένα φάρμακο στα ΓΕΔΙΦΑ, θα πρέπει:

  • Να είναι ήδη ενταγμένο  στην κατηγορία των ΜΗΣΥΦΑ χωρίς να συντρέχουν νεότερα επιστημονικά δεδομένα για την επανεξέταση της κατάταξής του ως συνταγογραφούμενα.
  • Να είναι φάρμακο που να αντιμετωπίζει συμπτώματα εύκολης αυτοδιάγνωσης και αντιμετώπισης, τα οποία είναι προφανή και δεν συγχέονται με συμπτώματα άλλης νόσου.
  • Η οδηγία του δοσολογικού σχήματος να είναι απλή.
  • Οι αλληλεπιδράσεις του με άλλες συχνά χορηγούμενες θεραπείες να είναι ελάχιστες και, εφόσον υπάρχουν, να είναι χαμηλού κινδύνου.
  • Να μη χρειάζονται ιδιαίτερες συνθήκες φύλαξης και διακίνησης.
  • Οι συσκευασίες του να είναι μικρές και, σε συνδυασμό με την περιεκτικότητα, η συνολική ποσότητα του φαρμάκου να μνη ξεπερνά δόση που να μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τη ζωή του λήπτη.
  • Να μην υπάρχουν έγκριτες και τεκμηριωμένες ενδείξεις για σοβαρούς κινδύνους από τη μακροχρόνια χρήση του, από τη δημοσιευμένη βιβλιογραφία σε επιστημονικά περιοδικά που διαθέτουν κριτική επιτροπή αξιολόγησης.

Πάνω από τον ευρωπαϊκό μ.ό. τα ΓΕΔΙΦΑ

Σύμφωνα με την εισήγηση της Επιστημονικής Επιτροπής, ο κατάλογος των ΓΕΔΙΦΑ θα περιλαμβάνει 216 σκευάσματα από τα συνολικά 1.582 που είναι χαρακτηρισμένα ως ΜΗΣΥΦΑ. Κατά συνέπεια, το ποσοστό των φαρμάκων για την προμήθεια των οποίων δεν απαιτείται συνταγή γιατρού και θα μπορεί κανείς να τα αγοράσει εκτός φαρμακείου, δεν θα ξεπερνά το 13%.

 

Ο μέσος ευρωπαϊκός όρος πάντως κινείται γύρω στο 5-7%.