Καταγγελία από τους γενικούς γιατρούς για την αυθαίρετη χορήγηση ειδικότητας χωρίς εκπαίδευση YGEIA360 18/05/16

Καταγγελία από τους γενικούς γιατρούς για την αυθαίρετη χορήγηση ειδικότητας χωρίς εκπαίδευση

 

Από Βασίλη Βενιζέλο

Την διαμαρτυρία της για την προωθούμενη νομοθετική διάταξη με την οποία χορηγείται αυθαιρέτως και χωρίς εκπαίδευση η ειδικότητα της γενικής ιατρικής, εκφράζει την Τρίτη 17 Μαϊου η Ελληνική Ένωση Γενικής Ιατρικής, με επιστολή της προς τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό.

 

Συγκεκριμένα, η Ένωση αναφέρει μεταξύ άλλων τα εξής στην επιστολή της:

"Η αυθαίρετη απονομή τίτλου ειδικότητας, χωρίς εκπαίδευση, ουσιαστικά ευτελίζει έναν ολόκληρο επιστημονικό κλάδο και μια ιατρική ειδικότητα. Και αυτό τη στιγμή που ο ίδιος ο Πρωθυπουργός κ. Τσίπρας, πρόσφατα επανέλαβε τη δέσμευση του στη μεταρρύθμιση στην ΠΦΥ και σε ένα σύστημα υγείας βασισμένο στη Γενική/ Οικογενειακή Ιατρική και ταυτόχρονα η ομάδα Τεχνικής Βοήθειας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας διακηρύσσει σε κάθε ευκαιρία την ανάγκη για αναβάθμιση της εικόνας του Γενικού Ιατρού στην ελληνική κοινωνία για μια επιτυχημένη μεταρρύθμιση.

 

Τυχόν ψήφιση του εν λόγω άρθρου, πέρα του κύρους της ειδικότητας της Γενικής Ιατρικής στην Ελλάδα, πλήττει βάναυσα τα επαγγελματικά δικαιώματα των πραγματικών Γενικών Γιατρών της χώρας και συνιστά κατάφωρη παραβίαση των σαφών οδηγιών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Επιπρόσθετα θέτει σε κίνδυνο την υγεία των πολιτών, καθώς η πολιτεία, αντί να προστατεύσει όπως οφείλει τον πολίτη, του παρέχει περίθαλψη και φροντίδα από ψευδεπίγραφους «ειδικευμένους» ιατρούς.

 

Σας καλούμε όπως αποσύρετε άμεσα την αυθαίρετη ρύθμιση, που θα «εξυπηρετήσει» συγκεκριμένη μερίδα ιατρών, ιατρών προνομιούχων επί σειρά ετών, που πρόσφατα κλονίστηκε η θέση τους... Σε διαφορετική περίπτωση θα αναγκαστούμε να προσφύγουμε με όλα τα νόμιμα μέσα".