«Αντίο» και «με τη Βούλα» στα Διαθέσιμα των Tαμείων των Nοσοκομείων VIRUS 23/04/15

Γράφει: 

 

Έγγραφο της 1ης ΥΠΕ επιβεβαιώνει τη μεταφορά των ταμειακών διαθεσίμων των νοσοκομείων στην Τράπεζα της Ελλάδος, παρά τις αρχικές διαρροές από κύκλους της Αριστοτέλους περί του αντιθέτου. Την... αναπόφευκτη άντληση των χρημάτων απο τα ταμεία των νοσοκομείων δεν διαψεύσει ούτε ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας, που εκδόθηκε αργά το βράδυ.

Με το πιο επίσημο τρόπο, με σχετική ηλεκτρονική επιστολή της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας προς τις διοικήσεις των νοσοκομείων, επιβεβαιώνεται το χθεσινό ρεπορτάζ του Virus για τα όσα διαδραματίζονται τα τελευταία 24ωρα στο ΕΣΥ. Εν τω μεταξύ, πριν από λίγο, το Υπουργείο Υγείας, με μια λακωνική ανακοίνωση του, επιβεβαίωνει εμμέσως τη μεταφορά των διαθεσίμων, διαβεβαιώνοντας, ωστόσο, πως η χρηματοδότηση των νοσοκομείων είναι διασφαλισμένη.

Το σύνολο των φορέων γενικής διακυβέρνησης, μεταξύ αυτών και τα δημόσια νοσοκομεία, είχαν ξεκινήσει από εχθές τις διαδικασίες υπολογισμού και καταγραφής των ταμειακών τους διαθεσίμων, αλλά κυρίως των άμεσων ταμειακών τους αναγκών για το επόμενο 15νθημερο, πριν μεταφερθούν τα τελικά ποσά στην Τράπεζα της Ελλάδος.

 

Οι πληροφορίες που έφθαναν χθες στους δημοσιογράφους ήθελαν τα ποσά να κατευθύνονται στην ΤτΕ και να μετατρέπονται σε repos. Οι φορείς που φαίνεται να γλυτώνουν το “στριπτίζ” ήταν οι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο εταιρείες, αλλά και οι φορείς με διαθέσιμα επαρκή για 15 ημέρες, καθώς και τα ασφαλιστικά ταμεία, που ήταν στη διακριτική τους ευχέρεια αν θα δώσουν λεφτά, αλλά και όσοι... απλά δεν είχαν.

 

Τα Δημόσια Νοσοκομεία δυστυχώς έπρεπε να «πληρώσουν»... 

 

Χθες, στο σχετικό ερώτημα μας προς το Υπουργείο Υγείας δεν καταφέραμε να λάβουμε μια ικανοποιητική απάντηση για το τι συμβαίνει στους φορείς αρμοδιότητας του. Το μόνο που αποσπάσαμε ήταν μια διαβεβαίωση για τη διασφάλιση των ανελαστικών δαπανών των νοσοκομείων.

 

Σήμερα, ωστόσο, με διαρροή στο Αθηναϊκό Πρακτορείο, το περιβάλλον του Υπουργού απέρριπτε πληροφορίες πως υπάρχει από το Μαξίμου σχετική απαίτηση μεταφοράς των διαθεσίμων των νοσοκομείων.

Η διάψευση του Υπουργείου ήρθε, αρχικά από, ... τις ίδιες της υπηρεσίες του, απλά διαμέσου της Νέας Δημοκρατίας.

 

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης έδωσε πριν από λίγο στη δημοσιότητα σχετικό έγγραφο της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας προς τις διοικήσεις των νοσοκομείων αρμοδιότητας της (επισυνάπτεται). Με το έγγραφο αυτό κοινοποιείται στα νοσοκομεία η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, έγγραφα της Τράπεζας της Ελλάδος, αλλά και πίνακας προς συμπλήρωση, με τα αναλυτικά δεδομένα του ταμειακού υπολοίπου, όπως και ανάλυση των δαπανών δεκαπενθημέρου.

 

Η ανακοίνωση του Υπ. Υγείας

 

Αργά σήμερα το βράδυ, το Υπουργείο Υγείας αναγκάστηκε να εκδόσει επίσημη ανακοίνωση, η οποία δεν διαψεύδει τα ρεπορτάζ που θέλουν τα ταμεία των νοσοκομείων να μην γλυτώνουν από τη διαδικασία του εσωτερικού δανείσμου.

 

Συγκεκριμένα, η ανακοίνωση αναφέρει:

"Η κυβέρνηση με την ΠΝΠ διασφαλίζει την αναγκαία ρευστότητα για τη χώρα και ταυτόχρονα την κάλυψη των ταμειακών αναγκών του επόμενου 15μέρου.

Το Υπουργείο Υγείας εγγυάται σε κάθε περίπτωση την απαραίτητη χρηματοδότηση και ομαλή λειτουργία των δημόσιων νοσοκομείων".