Δελτίο Τύπου ΕΙΝΑΠ Ευαγγελισμού 30/04/15

Επιτροπή Ε.Ι.Ν.Α.Π. Ευαγγελισμού

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Σήμερα 30 Απριλίου πραγματοποιήθηκε Γενική Συνέλευση των γιατρών του Ευαγγελισμού με συμμετοχή ειδικευόμενων και ειδικευμένων όπου διαπιστώσαμε ότι μπορεί να άλλαξε η κυβέρνηση, η κατάσταση στο χώρο της υγείας όχι μόνο δεν βελτιώνεται αλλά καθημερινά χειροτερεύει:

  • Τέλειωσε κι ο Απρίλης και δεν έχει καν ξεκινήσει η διαδικασία για την αποπληρωμή των δεδουλευμένων εφημεριών του α΄τριμήνου του 2015, ούτε υπάρχει καμιά ουσιαστική δέσμευση για άμεση καταβολή τους. Παράλληλα, εξακολουθούν να χρωστούνται μεγάλα ποσά από εφημερίες προηγούμενων ετών στους γιατρούς που προήλθαν από νοσοκομεία που καταργήθηκαν (Πολυκλινική κλπ). Ταυτόχρονα, μας οφείλονται δεδουλευμένες πρόσθετες εφημερίες 5 μηνών από τον Απρίλη έως τον Αύγουστο του 2014, για τις οποίες χρειάζεται ειδική νομοθετική ρύθμιση. Επίσης, αντίστοιχη νομοθετική ρύθμιση απαιτείται για την έγκριση και πληρωμή των δεδουλευμένων υπερωριών του μη ιατρικού προσωπικού για το 2015.
  • Την ώρα που βάζουν χέρι στα αποθεματικά ασφαλιστικών ταμείων & οργανισμών και στα ταμειακά διαθέσιμα των νοσοκομείων, οι διαβεβαιώσεις ότι μέσα στο επόμενο δίμηνο θα βρεθούν κονδύλια για τις λειτουργικές δαπάνες του νοσοκομείου είναι για μας ΕΜΠΑΙΓΜΟΣ. Τα ταμειακά διαθέσιμα του νοσοκομείου όσα και αν είναι αυτά (δημοσιεύματα τα προσδιορίζουν στα 24 εκ.) είναι δεσμευμένα για ανεξόφλητες επιταγές και παραμένουν στην άμεση διάθεση του νοσοκομείου μόνο 7 εκ. ευρώ δηλαδή για λειτουργικές δαπάνες που δεν καλύπτουν τις ανάγκες ούτε ενός μηνός.
  • Οι 4.500 προσλήψεις (πανελλαδικά) που αναγγέλθηκαν ξανά και ξανά όχι μόνο είναι σταγόνα στον ωκεανό - όταν οι ανάγκες μόνο του Ευαγγελισμού πλησιάζουν τις 1.000 – αλλά και δεν πρόκειται να γίνουν! Καμία Π.Υ.Σ. σχετική δεν έχει καν συνταχθεί, καμία πίστωση για διορισμούς μόνιμου προσωπικού δεν έχει δεσμευτεί! Η απάντηση του Υπουργείου για πρόσληψη 1.500 υγειονομικών πανελλαδικά με ελαστικές σχέσεις εργασίας είναι για μας ΚΟΡΟΪΔΙΑ, αλλά και ΠΡΟΚΛΗΣΗ.
  • Στην άμεση ανάγκη για έκτακτη επιχορήγηση του Νοσοκομείου από τον κρατικό προϋπολογισμό πρέπει να προστεθεί επιπλέον γενναίο κονδύλι για την κάλυψη των ανασφάλιστων. Με τους πιο μετριοπαθείς υπολογισμούς και με δεδομένο ότι για τη νοσηλεία του κάθε ασθενούς το νοσοκομείο χρειάζεται κατά μέσο όρο 2.000€, μόνο για τους ανασφάλιστους η επιχορήγηση θα έπρεπε - εάν τέτοια ήταν η πολιτική βούληση - να ξεπερνά κατά πολύ τα 3 εκ. ευρώ το χρόνο. Δυστυχώς η μόνη επιχορήγηση που δόθηκε για το 2015 είναι μόλις 45.000€. Τι σημαίνει αυτό;; Μήπως ότι και οι ανασφάλιστοι όπως και οι προσλήψεις & το υλικό θα καλύπτονται μόνο αν το νοσοκομείο είναι «βιώσιμο» - μόνο αν έχει δηλ. κέρδη από την επιχειρηματική του δραστηριότητα;;
  • Σοβαρά προβλήματα έχουν ήδη προκύψει από την έναρξη της λειτουργίας των νέων χειρουργείων. Ξανατονίζουμε ότι για να λειτουργήσουν οι 15 νέες χειρουργικές αίθουσες με ασφάλεια για ασθενείς και υγειονομικούς απαιτούνται τουλάχιστον 56 μόνιμοι νοσηλευτές και πληθώρα ακόμη γιατρών χειρουργικών ειδικοτήτων & λοιπού προσωπικού. Σήμερα, λειτουργούν μόνο 7(!!) αίθουσες – με πρόθεση να φτάσουμε το πολύ τις 10 – ενώ, η μόνη δέσμευση που έχουμε είναι ότι πρόκειται να επανέλθουν από απόσπαση μόνο έξι νοσηλευτές! ΟΙ ΛΙΣΤΕΣ ΑΝΑΜΟΝΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΥΝ ΚΑΙ ΟΙ ΕΠΕΙΓΟΥΣΕΣ ΕΠΕΜΒΑΣΕΙΣ ΚΑΘΥΣΤΕΡΟΥΝ!!
  • Η κατάσταση στις γενικές εφημερίες είναι εδώ και καιρό δραματική, αλλά και ολοένα οξύνεται! Μεγάλη προσέλευση αρρώστων εξαιτίας της ανυπαρξίας Π.Φ.Υ., αποδυνάμωση & κλείσιμο νοσοκομείων κ.ά. δομών υγείας αλλά και η συνεχιζόμενη εγκληματική έλλειψη προσωπικού: την τελευταία 5ετία «χάθηκαν» πάνω από 35.000 υγειονομικοί όλων των ειδικοτήτων ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΑ και πάνω από 700 στον Ευαγγελισμό..

ΔΕΝ ΠΑΕΙ ΑΛΛΟ!

Για όλα τα παραπάνω και επειδή εμείς οι μαχόμενοι γιατροί είμαστε πλέον εξουθενωμένοι από την εντατικοποίηση της εργασίας και την απλήρωτη δουλειά οργανώνουμε τον αγώνα μας:

  1. Συνεχίζουμε πιο αποφασιστικά την επίσχεση εργασίας, ενωμένοι ειδικευμένοι και ειδικευόμενοι γιατροί παρά τις ψεύτικες υποσχέσεις αλλά και τις απειλές. Καλούμε και τους υπόλοιπους υγειονομικούς να συμπαραταχθούν διεκδικώντας τα δεδουλευμένα τους. Δεν ανήκει σε μας η ευθύνη για τη δυσλειτουργία των νοσοκομείων!
  2. Διοργανώνουμε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στα επείγοντα του Ευαγγελισμού τη Παρασκευή 8 Μάη στις 9πμ και πορεία στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Καλούμε όλους τους αγωνιζόμενους γιατρούς σε όλο το λεκανοπέδιο που αγωνίζονται για τους ίδιους σκοπούς καθώς και πρωτοβάθμια σωματεία υγειονομικών να συμμετάσχουν στη κινητοποίηση ενώνοντας την φωνή τους.
  3. 3.Παίρνουμε μέρος μαζικά & μαχητικά στην πανελλαδική πανυγειονομική ΑΠΕΡΓΙΑ 20 Μάη!

ü      Απαιτούμε άμεση καταβολή όλων των δεδουλευμένων εφημεριών τακτικών & πρόσθετων. Δεν θα ανεχτούμε λογικές απλήρωτης δουλειάς!

ü      Ανάκτηση των απωλειών σε μισθολογικά, εργασιακά & ασφαλιστικά δικαιώματα.

ü      Άμεση στελέχωση όλων των δημόσιων δομών υγείας με μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, για όλους τους κλάδους.

ü      Εδώ και τώρα την αναγκαία στελέχωση των χειρουργείων του Ευαγγελισμού με μόνιμο προσωπικό όλων των απαιτούμενων ειδικοτήτων.

ü      Κάτω τα χέρια από τα διαθέσιμα των νοσοκομείων & των ασφαλιστικών ταμείων.

ü      Πλήρη χρηματοδότηση του Ευαγγελισμού με έκτακτη επιχορήγηση που να καλύπτει τις ανάγκες ασφαλισμένων και ανασφάλιστων.  

30 Απριλίου 2015