5μελής Επιτροπή ΕΙΝΑΠ Ευαγγελισμού για τον Εμβολισμό Εγκεφαλικών Αρτηριών 12/11/14

5μελής Επιτροπή Ε.Ι.Ν.Α.Π. Ευαγγελισμού

11-11-2014

 

Εμβολισμός εγκεφαλικών αρτηριών

 

ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ ΣΤΟΝ ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟ ?

ΠΟΙΟΙ ΑΝΤΙΔΡΟΥΝ?

 

Ο εμβολισμός εγκεφαλικών αρτηριών είναι συχνά απαραίτητος σε αιμορραγίες εγκεφαλικών ανευρυσμάτων, σε δυσπλασίες αγγείων και σε όγκους.

 

Αν γίνει άμεσα, χωρίς καθυστέρηση, ειδικά στις αιμορραγίες, σώζει ζωές.

 

Για να είναι δυνατή η επεμβατική αυτή θεραπεία πρέπει το Νοσοκομείο να διαθέτει σύγχρονο αγγειογράφο και ΜΕΘ και τις ιατρικές ειδικότητες νευροχειρουργού, αναισθησιολόγου, επεμβατικού ακτινολόγου και επεμβατικού νευροακτινολόγου (εξειδίκευση διετής, που πρέπει να πάρει νευροχειρουργός ή ακτινολόγος, αφού αποκτήσει την ανάλογη εμπειρία σε κέντρο όπου γίνονται εμβολισμοί).

 

Στη χώρα μας γίνονται περίπου 1.200 εμβολισμοί το χρόνο.

 

Στην Αττική τέτοια δυνατότητα έχουν μόνο τρία Νοσοκομεία Δημόσια (Ερυθρός, 401 και 251 Αεροπορίας) και 7!!(επτά) ιδιωτικά.

 

Στη βόρεια Ελλάδα 1 ιδιωτικό στη Θεσσαλονίκη και στη νότια το Πανεπιστημιακό της Πάτρας.

 

Η συντριπτική πλειοψηφία των επεμβάσεων γίνεται στον ιδιωτικό τομέα.

 

Το κρατικό τιμολόγιο είναι 9.000 €, όμως η εμπειρία δείχνει ότι το ελάχιστο κόστος για τον ασθενή είναι 20.000 που μπορεί να είναι πολλαπλάσιο, σε επιπλοκές που είναι πολύ συχνές. Μπορεί ο ίδιος ασθενής να χρειαστεί δύο και τρείς εμβολισμούς. Μέσο κόστος για τους ασθενείς είναι περίπου 30.000 €.

 

Δηλαδή στις 1.000 επεμβάσεις περίπου στον ιδιωτικό τομέα x 30.000 για κάθε μία, το ετήσιο κόστος για τα ταμεία και τις τσέπες των ασθενών αγγίζει τα 30.000.000 €!!!

 

Για τους επιχειρηματίες υγείας ΛΕΦΤΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ!!

 

Εδώ και 12 χρόνια οι εκάστοτε Διοικήσεις του Ευαγγελισμού έχουν πάρει κατ΄επανάληψη αποφάσεις για διενέργεια εμβολισμών στο Νοσοκομείο. Πριν λίγες μέρες ελήφθη η ίδια απόφαση αφού η Διοίκηση διαβεβαίωσε ότι υπάρχουν ο απαραίτητος εξοπλισμός και οι ειδικότητες.

 

Υπάρχει Υπουργική απόφαση από το 2006 που καθορίζει ότι εκτός από τα Νοσοκομεία του Ερυθρού Σταυρού, το 401 και της Αεροπορίας, δυνατότητα εμβολισμού να αποκτήσει ο Ευαγγελισμός και το Νοσοκομείο «Γεννηματάς». Υπάρχει μάλιστα και η σωστή πρόταση τα 5 Νοσοκομεία να εφημερεύουν εναλλάξ για τα επείγοντα περιστατικά εγκεφαλικών αιμορραγιών.

 

Τίποτα δεν έγινε μέχρι σήμερα.

 

Συνεχίζουν οι επιχειρήσεις υγείας, είτε «υγιείς» είτε όχι, να ρουφάνε τον ιδρώτα των σε κίνδυνο ευρισκόμενων ασθενών και ότι έχει απομείνει από τα αποθεματικά των ταμείων.

 

Έχουμε κάνει κι΄άλλες φορές αναφορά στο θέμα. Πέρασαν 14 χρόνια από την πρώτη απόφαση της Διοίκησης και 8 χρόνια από την Υπουργική απόφαση.

 

Το θέμα είναι επείγον. Στον Ευαγγελισμό φτάνουν σε επείγουσα ή τακτική βάση τα περισσότερα περιστατικά που χρειάζονται εμβολισμό, από οποιοδήποτε άλλο Νοσοκομείο. Οι μισές τουλάχιστον περιπτώσεις από τον Ευαγγελισμό καταλήγουν στον ιδιωτικό τομέα. Η μετακίνηση και η καθυστερημένη αντιμετώπιση σημαίνει αυξημένη θνητότητα του ασθενούς.

 

Η αφαίμαξη ασθενών και ταμείων σημαίνει αυξημένη οικονομική θνητότητα.

Ποιοι εμποδίζουν τη διενέργεια εμβολισμών στον Ευαγγελισμό και στο Γεννηματά;

 

Ιδιωτικά επιχειρηματικά συμφέροντα;

 

Πολιτικοί παράγοντες;

 

Παράγοντες πανεπιστημιακοί ή του ΕΣΥ;

 

Εμείς πιστεύουμε πως υπεύθυνοι είναι όλοιεκείνοι που θέλουν μόνο το <επιχειρείν> στην υγεία και ελάχιστα νοιάζονται για την υγεία των λαϊκών στρωμάτων που την έχουν ήδη χρυσοπληρώσει.

 

 

Είναι θετικό που η Διοίκηση του Ευαγγελισμού δηλώνει αποφασισμένη να υλοποιήσει αυτή την ανάγκη. Όμως επειδή έχουμε δει και αυτήν και άλλες υποσχέσεις να μην πραγματοποιούνται, επιμένουμε, επιμένουμε μέχρι να υλοποιηθεί.

Για να μην κινδυνεύσουν ζωές.

 

Για να μην καταστρέφονται νοικοκυριά και ασφαλιστικά ταμεία.