Προς τον Υπουργό Υγείας για τη Μετατροπή του Νοσοκομείου Σισμανόγλειο σε Νοσοκομείο Αναφοράς COVID 07/09/21

 

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΓΕΙΑΣ

κ. ΑΘΑΝΑΣΙΟ ΠΛΕΥΡΗ

 

 Κοινοποίηση

: Αναπληρώτρια Υπουργό Υγείας

: Διοικητή 1ης Υ.Πε.

: Διοικητή Νοσοκομείου ΣΙΣΜΑΝΟΓΛΕΙΟ

 

Αθήνα, 07/09/21

 

Το ΔΣ της ΕΙΝΑΠ ενημερώθηκε ότι πραγματοποιήθηκε γενική συνέλευση των ιατρών του νοσοκομείου Σισμανόγλειο την Πέμπτη 02/09/21, εν όψει της ανακοίνωσης από τη διοίκηση, προς τους διευθυντές των τμημάτων, σχεδίου, σύμφωνα και με από 10ημέρου διαρροών, σχεδόν πλήρους μετατροπής του νοσοκομείου ξανά σε νοσοκομείο αναφοράς covid και την απόσυρση του από την γενική εφημερία του λεκανοπεδίου.

Υπενθυμίζουμε ότι το Σισμανόγλειο είχε ξαναγίνει νοσοκομείο αναφοράς για νοσούντες από covid, για το διάστημα από 10/03/21 έως 23/05/21, με αναστολή όλων των υπόλοιπων λειτουργιών του.

Το νοσοκομείο επανήλθε σε κανονική λειτουργία με σημαντικές απώλειες σε ιατρικό δυναμικό καθώς παραιτήθηκαν 3 ειδικευμένοι Πνευμονολόγοι, αρκετοί ειδικευόμενοι από τον χειρουργικό τομέα, 5 επικουρικοί γιατροί (2 παθολόγοι, 2 πνευμονολόγοι, 1 καρδιολόγος) που έφυγαν για διάφορους λόγους και 2 παρατασιακοί ειδικευμένοι (1 παθολόγος και 1 Ακτινολόγος).

Στη σημερινή πραγματικότητα όλα τα τμήματα του νοσοκομείου δουλεύουν σε συνθήκες υπερεργασίας και υπερεφημέρευσης, με μεγάλο αριθμό διασπορών. Τα Πνευμονολογικά τμήματα δεν έχουν ειδικευμένους και αναγκάζονται να εφημερεύουν σε 24ωρη βάση στη γενική εφημερία, τα παθολογικά τμήματα λειτουργούν πέρα των δυνατοτήτων τους. Τα δύο χειρουργικά τμήματα έχουν ελάχιστους ειδικευόμενους και στο τέλος του χρόνου συνταξιοδοτούνται 3 ειδικοί χειρούργοι, ενώ το Θωρακοχειρουργικό τμήμα λειτουργεί με 1 επικουρικό και 1 ειδικευόμενο.

 

Ζητάμε άμεσα:

  • Την ενίσχυση του νοσοκομείου με μόνιμες θέσεις Παθολόγων, Πνευμονολόγων, Χειρουργών και Θωρακοχειρουργών, ώστε να λειτουργήσουν χωρίς υπερεργασία και υπερεφημέρευση προς όφελος των ασθενών και του ιατρικού προσωπικού.

  • Να γίνουν οι εκκρεμούσες κρίσεις των προκηρυχθέντων μόνιμων θέσεων του 2020 και του 2021.

  • Να σταματήσει η νοσηλεία ασθενών στην βραχεία νοσηλεία του ΤΕΠ μετά τις γενικές εφημερίες μέχρι να βρεθεί άδειο κρεββάτι στα τμήματα και να κλείνει έγκαιρα η εφημερία λόγω έλλειψης κλινών από το ΕΚΕΠΥ.

 

Ως νοσοκομειακοί γιατροί αποποιούμαστε κάθε ευθύνη για οτιδήποτε συμβεί στην βραχεία νοσηλεία του ΤΕΠ. Οι ασθενείς που παραμένουν στο ΤΕΠ θα πρέπει να διακομίζονται με ευθύνη του ΕΚΕΠΥ και μέσω του ΕΚΑΒ στα επόμενα εφημερεύοντα νοσοκομεία.

Επίσης, εκφράζουμε την πλήρη αντίθεση μας στην μετατροπή του Σισμανόγλειου σε νοσοκομείο αναφοράς covid, καθώς είναι το μοναδικό γενικό νοσοκομείο στον βόρειο τομέα και μέρος της ανατολικής Αττικής που εξυπηρετεί τη μη covid νοσηρότητα που βρίσκεται σε έξαρση, με εξειδικευμένα τμήματα . Η εκ νέου μετατροπή του σε συνθήκες υποστελέχωσης και εξάντλησης του ιατρικού προσωπικού θα εξωθήσει σε παραίτηση πολλούς ειδικευόμενους αλλά και ειδικευμένους γιατρούς, οι οποίοι έχουν ήδη εκφράσει την πρόθεση τους αυτή, έχοντας ξεπεράσει τα όρια της αντοχής τους ,με αποτέλεσμα την λειτουργική κατάρρευση του.