Προς τον Υπουργό Υγείας για τις Κλίνες ΜΕΘ 17/03/21

 

 

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΓΕΙΑΣ, κ. ΒΑΣΙΛΗ ΚΙΚΙΛΙΑ

ΚΑΙ ΤΟΝ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗ ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΓΕΙΑΣ, κ. ΒΑΣΙΛΗ ΚΟΝΤΟΖΑΜΑΝΗ

 

 Κοινοποίηση

: Γενικό Γραμματέα Υπουργείου Υγείας

: Διοικητές 1ης και 2ης Υ.Πε.

: Διοικητές Νοσοκομείων Αθήνας - Πειραιά

: ΙΣΑ

: ΙΣΠ

: ΟΕΝΓE

: 3μελείς, 5μελείς επιτροπές ΕΙΝΑΠ

: ΜΜΕ

 

Αθήνα, 17/03/21

 

Το ΔΣ της ΕΙΝΑΠ απαιτεί από την κυβέρνηση την άμεση, επίταξη των ιδιωτικών θεραπευτηρίων, για τουλάχιστον 4 εβδομάδες και την εξασφάλιση ΜΕΘ τόσο για noncovid όσο και για covid ασθενείς.

Επίσης, απαιτούμε για μία ακόμη φορά και με κατεπείγουσες διαδικασίες την πρόσληψη ιατρικού και νοσηλευτικού για την άμεση στελέχωση και λειτουργία ικανού αριθμού νέων κλινών ΜΕΘ που έχει ανάγκη το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Δυστυχώς η πρακτική του Υπουργείου να μετατρέπει τις υπάρχουσες κλίνες ΜΕΘ Γενικής Μονάδος  σε κλίνες  ΜΕΘ COVID δεν αποτελεί λύση.  Είναι προφανές ότι  απαιτείται άμεση και επαρκή αύξηση του συνολικού αριθμού των κλινών ΜΕΘ που παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις μας δεν έχει πραγματοποιηθεί.

Επισημαίνουμε ότι η ανάγκη είναι τεράστια! Οι αναμονές είναι μεγάλες και αυξάνονται καθημερινά! Χαρακτηριστικά αναφέρουμε ότι στις 16/03/21 και ώρα 19.00 ανέμεναν εισαγωγή σε ΜΕΘ στην Αττική 124 βαρέως πάσχοντες ασθενείς, διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ, σε κοινούς θαλάμους σε φορητούς αναπνευστήρες.

Οι γιατροί είναι υπεύθυνοι να διασωληνώνουν όλους τους ασθενείς που πληρούν τα κριτήρια για διασωλήνωση, χωρίς επιλογή. Η διακίνηση των ασθενών στις ΜΕΘ είναι θέμα του ΕΚΑΒ σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ.

Γι’ αυτό λοιπόν πρέπει να βρεθούν άμεσα κλίνες ΜΕΘ για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα.