Δελτίο Τύπου ΕΙΝΑΠ για την Μέρα Εξάλειψης Βίας Κατά των Γυναικών 09/12/20

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Κοινοποίηση  : 3μελείς, 5μελείς Επιτροπές ΕΙΝΑΠ

                : ΙΣΑ

                : ΙΣΠ

                : ΟΕΝΓΕ

                                  

Αθήνα, 09/12/20

                                                                            

Το ΔΣ της ΕΙΝΑΠ καταγγέλλει τον τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση και η αστυνομία «τίμησε» την Παγκόσμια Ημέρα εξάλειψης της βίας κατά των γυναικών, με 14 προσαγωγές και 11 συλλήψεις και πρόστιμα σε φεμινίστριες από πολλές φεμινιστικές συλλογικότητες, συνδικαλίστριες, αγωνιστές κι αγωνίστριες, μέλη αντιρατσιστικών ομάδων, πρώην βουλευτίνες, ακόμα και σε μέλη της Γραμματείας Ισότητας της ΑΔΕΔΥ.

            Είναι τουλάχιστον ειρωνεία το μήνυμα Χρυσοχοΐδη για την Ημέρα «η σιωπή είναι ανοχή και η ανοχή τρέφει τη βία. Δεν φταίνε τα θύματα για τη σιωπή. Εμείς θα τους δώσουμε τη φωνή τους». Η αστυνομία της οποίας προΐσταται υλοποίησε το ακριβώς αντίθετο: επί 5 ώρες οι αγωνίστριες κρατήθηκαν στο ΑΤ Συντάγματος και στο ΑΤ Ακρόπολης, χωρίς να τους έχει δοθεί καμιά εξήγηση για το λόγο κράτησης.

Η κυβέρνηση, χρησιμοποιώντας το πρόσχημα της πανδημίας, επιδιώκει να φιμώσει οποιαδήποτε φωνή προσπαθεί να αντισταθεί σε μια κοινωνία που βυθίζεται όλο και περισσότερο στο σκοτάδι. Μετά τις καθολικές απαγορεύσεις συναθροίσεων, τα όργια καταστολής, τις εισαγγελικές διώξεις εις βάρος αρχηγών πολιτικών κομμάτων, ήρθε και η επίθεση στο γυναικείο κίνημα. Και μάλιστα σε μια ημέρα ορόσημο για τα δικαιώματα των γυναικών.

Η Γραμματεία Ισότητας της ΑΔΕΔΥ έχει εκδώσει σχετική ανακοίνωση, με δεδομένο ότι 2 από τα 6 μέλη της, ανήκουν στις συλληφθείσες.

            Καταγγέλλουμε το όργιο καταστολής και κρατικού αυταρχισμού που δέχτηκαν οι συλληφθείσες, θα στηρίξουμε τον αγώνα που θα χρειαστεί στη συνέχεια για να αποδοθεί δικαιοσύνη και να κατοχυρωθούν στοιχειώδη δημοκρατικά δικαιώματα και θα συνεισφέρουμε στην υπεράσπιση του άρθρου 11 του Συντάγματος, που δεν καταργείται από την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου.

            Απαιτούμε από τους Υπουργούς Προστασίας του Πολίτη και Εσωτερικών άμεση παρέμβαση, ώστε να:

  • να καταργηθούν τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν σε όλες στις αγωνίστριες
  • να αρθούν όλες οι κατηγορίες και να ακυρωθεί η παραπομπή τους σε δίκη.