Για τα Απογευματινά Χειρουργεία 08/07/14

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΓΕΙΑΣ

κ. ΜΑΚΗ ΒΟΡΙΔΗ

 

Αθήνα, 08/07/14

Κοινοποίηση: Αναπληρωτή Υπουργό Υγείας, κ. Λ. Γρηγοράκο

                         : ΠΙΣ

                         : ΙΣΑ

                         : ΙΣΠ

                         : ΟΕΝΓΕ

                        : Διοικητές Νοσοκ. Αθήνας – Πειραιά

                         : 3μελείς, 5μελείς Επιτροπές ΕΙΝΑΠ

 

 

Έχουμε ζήσει εδώ και χρόνια τη λειτουργία των ιδιωτικών απογευματινών ιατρείων. Ο θεσμός αυτός το μόνο που κατάφερε είναι να λειτουργεί σε βάρος των τακτικών πρωινών ιατρείων, σε βάρος της τσέπης των ασθενών και, φυσικά, των ασφαλιστικών ταμείων, αυξάνοντας μόνο τα ίδια έσοδα των νοσοκομείων για να μην πληρώνει ο κρατικός προϋπολογισμός.

Δεν έχει προσφέρει τίποτα ουσιαστικό αυτός ο θεσμός στην προάσπιση και προαγωγή της δημόσιας υγείας. Το επιχείρημα ότι αυξάνει το εισόδημα των γιατρών (σε βάρος των ασθενών, βέβαια) καταρρέει, αφού μόνο το 30% των πληρωμών καταλήγει στην τσέπη του γιατρού, ενώ τα υπόλοιπα τα παίρνουν τα νοσοκομεία και η εφορία. Το μέτρο αυτό αποδείχτηκε ότι είναι ένας εισπρακτικός μηχανισμός και τίποτα παραπάνω.

Το ίδιο πάει να εφαρμοστεί και με το θεσμό των ιδιωτικών απογευματινών χειρουργείων. Για να γίνει παράκαμψη της λίστας αναμονής, αναγκάζεται ο ασθενής να πληρώνει νόμιμο «φακελάκι». Το πρόβλημα δε λύνεται με τον επίσημο διαχωρισμό των ασθενών σε έχοντες και μη έχοντες, αλλά με συγκεκριμένα μέτρα.

  1. Με την πρόσληψη όλου του απαραίτητου μόνιμου προσωπικού πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, για να λειτουργήσουν πλήρως οι 10άδες ή 100άδες χειρουργικά τραπέζια σε όλη την Ελλάδα. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι στα νοσοκομεία ΣΙΣΜΑΝΟΓΛΕΙΟ, ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟ, ΝΙΚΑΙΑ, ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ, ΑΤΤΙΚΟΝ υπάρχουν τουλάχιστον 15 χειρουργικά τραπέζια που δεν λειτουργούν, λόγω έλλειψης προσωπικού. Ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες τα εν λειτουργία τραπέζια είναι λιγότερα από τα μισά που λειτουργούν τον υπόλοιπο χρόνο.
  2. Με το άνοιγμα των χειρουργείων των νοσοκομείων στα οποία μπήκε λουκέτο (ΠΟΛΥΚΛΙΝΙΚΗ, ΠΑΤΗΣΙΩΝ, ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ, ΑΜΑΛΙΑ ΦΛΕΜΙΝΓΚ κ.λπ.)
  3. Υπάρχουν χειρουργικές ειδικότητες όπως αγγειοχειρουργική, καρδιοχειρουργική, θωρακοχειρουργική και αναισθησιολογία που υπάρχει τρομακτική έλλειψη ειδικευομένων αλλά και ειδικευμένων και κινδυνεύουν ολόκληρες κλινικές να τεθούν εκτός λειτουργίας, με άμεση επίπτωση στους ασθενείς, ειδικά στα επείγοντα περιστατικά.
  4. Με την ενίσχυση των εργαστηρίων ειδικά των κέντρων αιμοδοσίας που έχουν άμεση συνάρτηση με τη λειτουργία των χειρουργείων.
  5. 5)Εάν πράγματι αναπτυχθούν όλα τα χειρουργικά τραπέζια και υπάρχει τόσο μεγάλη ανάγκη για χειρουργικές επεμβάσεις που δεν μπορούν να καλύψουν τα πλήρως λειτουργούντα χειρουργικά τραπέζια, θα μπορούσαν να λειτουργήσουν ακόμα και απόγευμα με το επιπλέον αναλογούν μόνιμο προσωπικό χωρίς να πληρώνει ο ασθενής.

Έτσι φανταζόμαστε εμείς την ολοήμερη λειτουργία των νοσοκομείων και εν προκειμένω για τα χειρουργεία.

Η ΕΙΝΑΠ εκτιμάει ότι η στρατηγική της κυβέρνησης είναι προσαρμοσμένη στις επιταγές της τρόικας που θέλει τα νοσοκομεία να έχουν ίδιους πόρους από τον ίδιο τον άρρωστο, την απαλλαγή του κρατικού προϋπολογισμού από τις υποχρεώσεις του και τη μείωση των δαπανών με τη μη πρόσληψη προσωπικού και την εξόντωση του εναπομείναντος.

Καλούμε τον ΠΙΣ και το ΚΕΣΥ, καθώς και όλους τους ενδιαφερόμενους, να μην υιοθετήσουν τη λειτουργία των ιδιωτικών απογευματινών χειρουργείων. Καλούμε τους εργαζόμενους να συμπορευτούν και να αγωνιστούν με τα αιτήματα της ΕΙΝΑΠ.

ΓΙΑ ΤΟ ΔΣ ΤΗΣ ΕΙΝΑΠ

Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                    Ο ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ

                                                              

ΜΑΤΙΝΑ ΠΑΓΩΝΗ                                                               ΚΩΣΤΑΣ ΛΙΒΑΔΑΣ