Δελτίο Τύπου ΕΙΝΑΠ για Επίσκεψη στο Κέντρο Υγείας Αίγινας 20/07/20

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΕΙΝΑΠ ΣΤΟ Κ.Υ. ΑΓΙΝΑΣ

Κοινοποίηση

: Υπουργό Υγείας

: Υφυπουργό Υγείας

: Διοικητές 1ης και 2ης Υ.Πε.

: Διοικητές Νοσοκομείων Αθήνας – Πειραιά

: Διευθυντή Κέντρου Υγείας Αίγινας

: ΙΣΑ

: ΙΣΠ

: ΟΕΝΓE

: 3μελείς, 5μελείς επιτροπές ΕΙΝΑΠ

Αθήνα, 20/07/20

Στα πλαίσια επισκέψεων στα περιφερειακά του λεκανοπεδίου Κέντρα Υγείας, αντιπροσωπεία του Δ.Σ της ΕΙΝΑΠ επισκέφτηκε και συζήτησε με τους γιατρούς και το υπόλοιπο προσωπικό τα προβλήματα που απασχολούν το Κ.Υ., τους υγειονομικούς και τον πληθυσμό της Αίγινας.

            Έχουν προηγηθεί παρόμοιες επισκέψεις στα Κ.Υ. Νέας Μάκρης, Ραφήνας, Λαυρίου, Μαρκοπούλου και Σπάτων. Οι επισκέψεις θα συνεχιστούν και στα υπόλοιπα (Καλύβια, Βάρη, Καπανδρίτι, Κορωπί, Μέγαρα, Ελευσίνα, Σαλαμίνα).

  • Λειτουργία:Το Κ.Υ. Αίγινας εξυπηρετεί 15.000 μόνιμους κατοίκους (Αίγινα και Αγκίστρι), ενώ τους καλοκαιρινούς μήνες ο πληθυσμός τετραπλασιάζεται. Είναι η μοναδική δημόσια Δομή Υγείας στην περιοχή. Το 2019 κατέγραψε 27.000 επισκέψεις ασθενών, με αντίστοιχες απεικονιστικές και μικροβιολογικές εξετάσεις (δεν περιλαμβάνονται οι απλές συνταγογραφήσεις).
  • Προσωπικό:Υπηρετούν 3 γενικοί γιατροί και 1 παθολόγος ως μόνιμοι. Επίσης υπηρετούν 1 καρδιολόγος, 1 ακτινολόγος, 1 ΩΡΛ, 1 μικροβιολόγος, 1 οδοντίατρος ως επικουρικοί και 2 αγροτικοί γιατροί στο Αγκίστρι.

Υπάρχει άμεση ανάγκη (εκτός από τη μονιμοποίηση των επικουρικών) για 4 γενικούς γιατρούς ή παθολόγους, για 2 παιδίατρους, 1 ορθοπεδικό, 1 ψυχίατρο καθώς και τακτικούς επισκέπτες -σε εβδομαδιαία βάση- γυναικολόγου και ουρολόγου. Σχετικά με τους καλοκαιρινούς μήνες κρίνεται απαραίτητη η παρουσία χειρουργού (λόγω των τροχαίων) και 2 επιπλέον αγροτικών γιατρών για τα περιφερειακά ιατρεία του νησιού.

  • Νοσηλευτές: Υπηρετούν 10 στην Αίγινα και 2 στο Αγκίστρι, όπου όπως μας αναφέρθηκε επαρκούν, όμως υπάρχει άμεση ανάγκη για τραυματιοφορέα μια και δεν υπάρχει!
  • Παραϊατρικό: Υπηρετούν 2 στο ακτινολογικό και 2 στο μικροβιολογικό, αριθμός ανεπαρκής για την 24ωρη κάλυψη όλο τον χρόνο.
  • Διοικητικό προσωπικό: Υπηρετεί μόνο 1 φύλακας. Σημειώνουμε ότι υπάρχουν πάρα πολλά παράπονα λόγω αδράνειας της 2ης Υ.Πε. να ανταποκριθεί ακόμα και σε στοιχειώδη υπηρεσιακά έγγραφα. Υπάρχει άμεση ανάγκη αντικατάστασης των 2 καθαριστριών που αποχωρούν.
  • Διασώστες – ασθενοφόρα – διακομιδές: Υπάρχουν 2 ασθενοφόρα και 3 διασώστες όπου αδυνατούν σε 24ωρη λειτουργία και σε ετήσια βάση να καλύψουν όλες τις βάρδιες. Χρειάζονται άλλοι 2.

Οι διακομιδές από την ενδοχώρα προς το Κ.Υ. καθυστερούν, ενώ οι πλωτές διακομιδές με συνοδεία γιατρού προς τον Πειραιά εκτός από την καθυστέρηση μπορεί να αποβούν βασανιστικές ακόμα και για το γιατρό, ο οποίος αναγκάζεται να πληρώνει για την επιστροφή στο νησί και αν είναι νύχτα και δεν υπάρχει δρομολόγιο πληρώνει και τη διανυκτέρευση, αν βρει! Λόγω των ανεπαρκών μέσων υπάρχουν και περιπτώσεις όπου ο ασθενής πληρώνει 300€ - 400€ σε ιδιωτικό πλωτό για τη διακομιδή. Το λιμενικό θα πρέπει να διαθέτει ταχύπλοο για κάθε επείγουσα διακομιδή.

  • Εφημερίες : Είναι 24ωρες, με πολλά επείγοντα περιστατικά, ειδικά τους θερινούς μήνες. Πρέπει να εξασφαλιστεί η πλήρης κάλυψη με παραϊατρικό προσωπικό. Οι εφημερεύοντες γιατροί (1 ή 2) δεν επαρκούν και δεν τους εξασφαλίζεται ούτε η σίτιση όπως στους ενεργά εφημερεύοντες στα νοσοκομεία.
  • Εξοπλισμός: Αναμένεται νέο Ακτινολογικό από το Δεκέμβριο! Το μικροσκόπιο είναι παλαιό και χρειάζεται αντικατάσταση. Οι υπέρηχοι λειτουργούν καλά. Χρειάζεται άμεσα τυμπανογράφος, αντικατάσταση ακοογράφου καθώς και διπολική διαθερμία και χειρουργικά εργαλεία για τις αιμορραγίες και τα τραύματα. Η μόνη δαπάνη που ενέκρινε η 2η Υ.Πε. είναι 180€ για κάτοπτρο ΩΡΛ. Επίσης είναι εξαιρετικά αργή η ταχύτητα του διαδικτύου του Κ.Υ. και πρέπει να γίνει αναβάθμιση από τον ΟΤΕ.
  • Κτίριο: Παρ’ ότι είναι σχετικά νέο (δεκαετία 1990) χρειάζονται βελτιώσεις, νέα ιατρεία, αύξηση του χώρου του μικροβιολογικού και πρόβλεψη χώρου για αξονικό τομογράφο.

Εδώ θα πρέπει να σημειώσουμε ότι υπάρχει στο νησί ιδιωτική Δομή Υγείας δυναμικότητας 20 κλινών, όπου διαθέτει αξονικό τομογράφο αλλά δεν έχει σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ (έτσι αν π.χ. κάποιος κάτοικος χρειάζεται CTθώρακος και κοιλίας πρέπει να πληρώνει 120€). Η ίδια Δομή έχει αναρτήσει σε πίνακα οδηγίες για το πόσο κοστίζει η διακομιδή με ιδιωτικό ασθενοφόρο προς το Κ.Υ. ή προς τον Πειραιά, πατώντας στις ελλείψεις που αναφέρθηκαν.

Συμπερασματικά, η Αίγινα είναι ένα νησί με αυξανόμενο μόνιμο πληθυσμό, πολλές υγειονομικές ανάγκες και ένα Κέντρο Υγείας που προσφέρει πολλά χάρις στις προσπάθειες των υγειονομικών, αλλά για να ανταποκριθεί πλήρως χρειάζεται γενναία στήριξη σε μόνιμους γιατρούς, σε παραϊατρικό προσωπικό, διασώστες, καθαρίστριες, φύλακες και διοικητικούς.

            Ζητάμε επίλυση των άμεσων ζητημάτων των ιατρών και ασθενών (διακομιδές, εφημερία) εξοπλισμό, ασθενοφόρα, κτιριολογικές παρεμβάσεις. Η αδυναμία της δημόσιας Δομής πρέπει να αρθεί για να μην επιβαρύνονται οι κάτοικοι σε μη συμβεβλημένες ιδιωτικές Δομές.