Δελτίο Τύπου ΕΙΝΑΠ για τα Αιμοδυναμικά Εργαστήρια 26/06/19

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Κοινοποίηση

: Υπουργό Υγείας

: Αναπληρωτή Υπουργό Υγείας

: Διοικητές 1ης και 2ης Υ.Πε.

: Διοικητές Νοσοκομείων Αθήνας - Πειραιά

: ΠΙΣ

: ΙΣΑ

: ΙΣΠ

: ΟΕΝΓE

: 3μελείς, 5μελείς επιτροπές ΕΙΝΑΠ

Αθήνα, 26/06/19

Στα δημόσια νοσοκομεία της Αττικής λειτουργούν 16 αιμοδυναμικά εργαστήρια όπου διενεργούνται χιλιάδες στεφανιογραφίες κατ’ έτος, αγγειοπλαστικές με τοποθέτηση stent και αγγειοπλαστικές στην οξεία φάση του εμφράγματος. Πράγματι σώζονται ζωές, παρά τις πολύ μεγάλες αδυναμίες που υπάρχουν από άποψη σύγχρονου τεχνολογικού εξοπλισμού και τις μεγάλες ελλείψεις προσωπικού σε νοσηλευτές, τεχνολόγους και φυσικά γιατρούς.

Τόσο παλιότερα όσο και τώρα παρουσιάζονται συχνά βλάβες (Αττικό, Ευαγγελισμός, Τζάνειο κ.λπ.) που κάνουν μέρες και μήνες να διορθωθούν λόγω παλαιότητας, άνω της δεκαετίας, των μηχανημάτων και δυσκολίας εύρεσης ανταλλακτικών και φυσικά λόγω συνεχούς χρήσης. Τα σύγχρονα μηχανήματα είναι λίγα.

Παρά το γεγονός ότι οι διοικήσεις και οι επιστημονικά υπεύθυνοι γιατροί ζητούν εδώ και χρόνια την αντικατάστασή τους, αυτό γίνεται με το σταγονόμετρο. Ο όποιος προγραμματισμός επαφίεται σε προγράμματα ΕΣΠΑ ή σε δωρεές. Κανένα νέο μηχάνημα δεν έχει έρθει από τον κρατικό προϋπολογισμό. Ακόμα και από τους έξι νέους στεφανιογράφους που έχουν αναγγελθεί εδώ και ενάμιση χρόνο, ως προσφορά από την περιφέρεια Αττικής, δεν έχει εγκατασταθεί κανείς! Δεν έχουν προβλεφθεί ούτε οι λεπτομέρειες υποδοχής των μηχανημάτων. Πρέπει να τονίσουμε πως έχει αυξηθεί το επιστημονικό πεδίο στη θεραπεία καρδιολογικών νοσημάτων με την εφαρμογή διαδερμικών επεμβάσεων στην στένωση αορτής (TAVI) και στην ανεπάρκεια μιτροειδούς (Mitralclip). Ένας πεπαλαιωμένος εξοπλισμός με συχνές βλάβες δεν μπορεί να ικανοποιήσει τις ανάγκες των ασθενών.

Όλα τα παραπάνω προσπαθήσαμε να τα αποτυπώσουμε στον παρακάτω πίνακα για να αναδείξουμε το μέγεθος του προβλήματος, σε συνδυασμό με την περίοδο του καλοκαιριού που τα οξέα καρδιολογικά συμβάντα αυξάνουν και πολλά εργαστήρια αναγκάζονται να βάλουν λουκέτο για βδομάδες εξαιτίας της έλλειψης προσωπικού.ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ

ΠΡΟΒΛΕΠΟΜΕΝΟ ΜΗΧΑΝΗΜΑ

ΚΛΕΙΣΤΟ ΛΟΓΩ ΑΔΕΙΩΝ

ΒΛΑΒΕΣ

ΝΙΚΑΙΑ

ΈΝΑ

Κλειστό εργαστήριο εντελώς για τρεις μήνες λόγω εγκατάστασης νέου

-

ΑΤΤΙΚΟ

ΜΗΔΕΝ

ΌΧΙ

ΠΟΛΎ ΣΥΧΝΕΣ

ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ

ΜΗΔΕΝ

ΌΧΙ

ΣΥΧΝΕΣ

ΤΖΑΝΕΙΟ

ΜΗΔΕΝ

1-15 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ

ΠΟΛΎ ΣΥΧΝΕΣ

ΑΣΚΛΗΠΟΙΕΙΟ

ΜΗΔΕΝ

1-17 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΈΟ ΜΗΧΑΝΗΜΑ

ΘΡΙΑΣΙΟ

ΜΗΔΕΝ

20-30 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ

-

ΕΛΠΙΣ

ΜΗΔΕΝ

17 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 1 ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ (Κλειστή και η εμφραγμάτων)

-

ΚΑΤ

ΜΗΔΕΝ

ΌΧΙ

-

ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ

ΈΝΑ (Νέο μηχάνημα από Δωρεά, προβλέπεται άλλο ένα από περιφέρεια)

ΌΧΙ

ΤΟ ΠΟΛΎ ΠΑΛΙΟ ΕΙΧΕ ΣΥΧΝΕΣ

ΕΡΥΘΡΟΣ

ΈΝΑ

19 ΙΟΥΛΙΟΥ - 6 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ

ΣΥΧΝΕΣ

ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ

ΈΝΑ

6-21 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ

ΛΙΓΟΤΕΡΟ ΣΥΧΝΕΣ

ΛΑΪΚΟ

ΜΗΔΕΝ

ΛΙΓΕΣ ΜΕΡΕΣ ΤΟΝ ΑΥΓΟΥΣΤΟ

ΛΙΓΟΤΕΡΟ ΣΥΧΝΕΣ

ΑΓ. ΟΛΓΑ

ΈΝΑ

1 ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΤΟΝ ΑΥΓΟΥΣΤΟ

ΣΥΧΝΕΣ

ΝΙΜΤΣ

-

ΕΦΗΜΕΡΕΥΕΙ ΓΙΑ ΕΚΑΒ ΜΕΧΡΙ 14:30 ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΕΣ

-

ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΣ

ΈΝΑ

1-15 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ

-

ΣΙΣΜΑΝΟΓΛΕΙΟ

-

ΛΙΓΕΣ ΜΕΡΕΣ ΤΟΝ ΑΥΓΟΥΣΤΟ

-Από τον πίνακα προκύπτουν τα εξής:

  1. Κανένα νέο μηχάνημα δεν έχει εγκατασταθεί, παρότι έχει αναγγελθεί η χορηγία της περιφέρειας Αττικής εδώ και ενάμιση χρόνο.
  2. Πολλά μηχανήματα παρουσιάζουν συχνές βλάβες, λόγω παλαιότητας.
  3. Οξύτατο πρόβλημα αντιμετωπίζει η Δυτική Αττική αφού η Νίκαια θα είναι εκτός λειτουργίας για ένα τρίμηνο τουλάχιστον. Το Αττικό έχει συχνές βλάβες και πρέπει αμεσότατα να προβλεφθεί νέο μηχάνημα.


  4. Το κλείσιμο λόγω κυρίως των αδειών, και λιγότερο λόγω συντήρησης, εκφράζει ανάγλυφα την μεγάλη έλλειψη προσωπικού. Ακόμα και εκεί που έχει δρομολογηθεί νέο μηχάνημα υπάρχει πρόβλημα προετοιμασίας και δαπανών, γιατί δεν έχουν προβλεφθεί οι διαδικασίες εγκατάστασης.

Μεγάλα νοσοκομεία, όπως Ευαγγελισμός και Γεννηματάς, θα αναγκασθούν να αποδέχονται τεράστιο αριθμό περιστατικών, ιδίως τον μήνα Αύγουστο. Θα είναι αδύνατον να ανταποκριθούν. Από τα παραπάνω προκύπτει η ανάγκη για αμεσότατη παρέμβαση όλων των υπευθύνων: Υπουργείου Υγείας, Α’ και Β’ ΥΠε, ΕΚΕΠΥ, ΕΚΑΒ, ώστε,

ü  Να τελειώσουν ταχύτατα οι εργασίες στη Νίκαια και να προβλεφθεί η εγκατάσταση νέου μηχανήματος στο Αττικό.

ü  Να ρυθμιστεί το πρόγραμμα έτσι ώστε να μην επιφορτιστούν όλο το βάρος Ευαγγελισμός και Γεννηματάς. Δεν θα μπορέσουν να ανταποκριθούν.

ü  Να πάρουν «φωτιά» οι διαδικασίες εγκατάστασης όλων των νέων μηχανημάτων, με ταυτόχρονη άμεση στελέχωση τους με γιατρούς, τεχνολόγους και νοσηλευτές. Η αρρώστια δεν περιμένει. Όλα τα παλαιά μηχανήματα να αντικατασταθούν άμεσα.

Δεν μας αφορά ποιος είναι η ποιος δεν είναι στην κυβέρνηση. Είναι ένα τεράστιο θέμα για το οποίο η ΕΙΝΑΠ έχει κάνει πολλαπλές παρεμβάσεις. Παρεμβαίνουμε πιο ολοκληρωμένα ενόψει καλοκαιριού, γιατί οι ανάγκες των ασθενών είναι αυξημένες. Τα αιμοδυναμικά εργαστήρια με την επείγουσα αντιμετώπιση ασθενών με οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου σώζουν ζωές - η δυσλειτουργία τους κοστίζει ζωές. Δεν ζητούμε προφορικές δεσμεύσεις. Απαιτούμε πράξεις!