Δελτίο Τύπου ΕΙΝΑΠ για τα ΚΕΠΑ 23/04/19

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Κοινοποίηση

: Υπουργό Υγείας

: Αναπληρωτή Υπουργό Υγείας

: Διοικητές 1ης και 2ης Υ.Πε.

: Διοικητές Νοσοκομείων

: ΟΕΝΓE

: ΙΣΠ

: 3μελείς, 5μελείς επιτροπές ΕΙΝΑΠ

Αθήνα, 23/04/19

Όσον αφορά τη νέα διαδικασία υποβολής πιστοποιητικών από τα δημόσια νοσοκομεία προς ΚΕ.Π.Α., (πιλοτική εφαρμογή σε 1η και 2η Υ.Πε.) τόσο η ΕΙΝΑΠ όσο και η ΟΕΝΓΕ έχουν επίσημα, εγγράφως και δια ζώσης, εκφράσει τους σοβαρούς προβληματισμούς των νοσοκομειακών γιατρών προς τον υπουργό Υγείας κ. Ξανθό έγκαιρα, από αρχές Νοεμβρίου 2018. Συγκεκριμένα είχαμε επισημάνει μεταξύ άλλων:

  1. Η νέα διαδικασία δεν εξασφαλίζει αν ο ασθενής όντως έχει νοσηλευτεί ή εξεταστεί στο δημόσιο νοσοκομείο.

  2. Επιφορτίζει τους γιατρούς των δημόσιων νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας με διοικητικές ευθύνες και με όλη τη σχετική γραμματειακή εργασία, συνεπώς απαιτείται γραμματειακή υποστήριξη σε κάθε νοσοκομείο όπου τώρα δεν υπάρχει.
  3. Η συγκεκριμένη ηλεκτρονική πλατφόρμα είναι εξαιρετικά δυσλειτουργική, και βρίθει ιατρικών λαθών. Για κάθε πιστοποιητικό απαιτείται χρόνος 45 λεπτών τουλάχιστον, εφόσον γίνεται ηλεκτρονικά και είναι σχεδόν αδύνατο να προστεθούν συνυπάρχουσες παθήσεις με ηλεκτρονικό τρόπο.

Ο υπουργός Υγείας κ. Ξανθός είχε δεσμευτεί από αρχές Νοεμβρίου 2018 να συστήσει κοινή επιτροπή από αρμόδιους των υπουργείων Υγείας και Κοινωνικής Πρόνοιας, καθώς και δικών μας εκπροσώπων, προκειμένου να ρυθμιστούν τα παραπάνω σοβαρά θέματα.

Δυστυχώς ως τώρα δεν έχει γίνει οτιδήποτε σχετικό.

Η ΕΙΝΑΠ Καλεί και Καλύπτει τους νοσοκομειακούς γιατρούς και γιατρούς των Κέντρων Υγείας να εξακολουθούν να δίνουν χειρόγραφο τον εισηγητικό φάκελο, όπως γίνεται μέχρι τώρα, χωρίς την υποβολή του παράβολου που κοστίζει 46€. Η υποβολή χειρόγραφης εισήγησης δωρεάν, προβλέπεται από το νόμο (ΦΕΚ 5855, τεύχος 2ο, Άρθρο 4, Παράγραφος 5).

Η όποια νέα ρύθμιση πρέπει να είναι λειτουργική για να μην προστίθενται επιπλέον δυσκολίες στον ασθενή.