Προς τον Υπουργό Υγείας για τις Πρωτεινόμενες Αλλαγές στα ΣΚΕΙΟΠΝΙ 09/06/17

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΓΕΙΑΣ Κ. ΞΑΝΘΟ

ΚΑΙ ΤΟΝ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗ ΥΠ. ΥΓΕΙΑΣ Κ. ΠΟΛΑΚΗ

 

                                              

Κοινοποίηση

: Διοικητές 1ης και 2ης Υ.Πε.

 

: Διοικητές Νοσοκομείων

: ΠΙΣ

: ΙΣΑ

: ΙΣΠ

: ΟΕΝΓΕ

: 3μελείς, 5μελείς Επιτροπές ΕΙΝΑΠ

: ΜΜΕ ( Υγειονομικοί Συντάκτες)

 

Αθήνα, 09/06/17

 

Το ΔΣ της ΕΙΝΑΠ μελετώντας το σχέδιο νόμου για τις αλλαγές των συμβουλίων κρίσεων, διαφωνεί και προτείνει τα εξής:

 

 1. Είμαστε κάθετα αντίθετοι όλοι με τη συμμετοχή διοικητικού υπαλλήλου με ψήφο στα ΣΚΕΙΟΠΝΙ, που αφορά κρίση γιατρών, διότι όπως γνωρίζετε στα επιστημονικά κριτήρια περιέχονται λεπτομέρειες σε εργασίες-εξειδικεύσεις που ενέχουν δυσκολίες. Έστω και υψηλόβαθμοι υπάλληλοι δεν γνωρίζουν να τις αξιολογήσουν.
 2. Οπωσδήποτε πρέπει να συμμετέχει στα συμβούλια εκλεγμένο μέλος του νοσοκομείου, διότι γνωρίζει τα προβλήματα κλινικών-τμημάτων που αφορούν την κρίση και για αυτό προτείνουμε τον εκάστοτε εκλεγμένο πρόεδρο του επιστημονικού συμβουλίου.
 3. Η συνέντευξη είναι αδύνατο να λειτουργήσει με ερωτήσεις συγκεκριμένες μόνο από τον πρόεδρο του συμβουλίου, ειδικά εφόσον η βαρύτητά της είναι προκλητικά υψηλή (περίπου 10%). Γνωρίζετε ότι ο πρόεδρος τις περισσότερες φορές θα είναι μη γιατρός, οπότε ποιες ερωτήσεις θα απευθύνει;;
  Γιατί οι ερωτήσεις πρέπει να γίνονται μόνο από τον πρόεδρο;
  Μήπως θα υπάρχει το εύλογο ερώτημα:
  «Η συνέντευξη είναι στημένη;».
 4. Η μοριοδότηση στην κλινική εμπειρία που μετριέται με ιατρικές πράξεις, αν αφαιρέσουμε τις χειρουργικές ειδικότητες, στις υπόλοιπες είναι προβληματική.
 5. Η εσωτερική κατάρτιση των Επιστημονικών Κριτηρίων δεν ανταποκρίνεται στη διεθνή επιστημονική πραγματικότητα όσον αφορά τους συντελεστές βαρύτητας του κάθε τμήματος δραστηριότητας.
 6. Στο σχέδιο δεν περιγράφεται πουθενά η μοριοδότηση εκπαίδευσης, στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, σε εξειδικευμένες τεχνικές οι οποίες μπορεί μάλιστα να είναι απολύτως αναγκαίες για την φροντίδα των ασθενών στα Ελληνικά νοσοκομεία, ιδιαιτέρως σε χειρουργικές/επεμβατικές ειδικότητες.

 

Πιστεύουμε ότι αν θέλουμε να δημιουργήσουμε ένα σοβαρό, ευέλικτο ΣΚΕΙΟΠΝΙ, πρέπει να κάνουμε αυτές τις βασικές αλλαγές για να μας εμπιστευτούν και οι συνάδελφοι γιατροί που θα κριθούν. Και βέβαια το σημαντικότερο είναι άμεση πρόσληψη μόνιμου προσωπικού και επαρκής χρηματοδότηση των νοσοκομείων.

 

ΓΙΑ ΤΟ ΔΣ ΤΗΣ ΕΙΝΑΠ

Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                                                  Ο ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ

ΜΑΤΙΝΑ ΠΑΓΩΝΗ                                                                               ΗΛΙΑΣ ΣΙΩΡΑΣ

Ο ΕΙΔΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΒΡΑΧΑΤΗΣ