Προς τις 3μελείς, 5μελείς Επιτροπές ΕΙΝΑΠ Ενημέρωση για τη Συνάντηση με τον Υπουργό Υγείας 08/03/17

ΠΡΟΣ ΤΙΣ 3ΜΕΛΕΙΣ, 5ΜΕΛΕΙΣ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ΕΙΝΑΠ

      

Κοινοποίηση

: Διοικητές Νοσοκομείων

 

: Διοικητές 1ης & 2ης Υ.Πε

 

: ΠΙΣ

 

: ΙΣΑ

 

: ΙΣΠ

 

: ΟΕΝΓΕ

 

: ΜΜΕ (υγειονομικοί συντάκτες)

 

Αθήνα, 08/03/17

 

Τη Δευτέρα 06/03/17, πραγματοποιήθηκε η συνάντηση του υπουργού Υγείας με το ΔΣ της ΕΙΝΑΠ και συζητήθηκαν τα θέματα της ατζέντας που ήταν τα εξής:

 

  • Εκπαίδευση – Εξετάσεις ειδικευόμενων.
  • Προσλήψεις προσωπικού.
  • Μ.Ε.Θ.
  • Επικουρικοί γιατροί.
  • Πρόσθετες εφημερίες
  • Αντικατάσταση ειδικευομένων
  • Εξειδικευόμενοι
  • Γιατροί του ΕΣΥ σε Πανεπιστημιακές κλινικές

 

Αναφέρθηκε ότι ο κεντρικός άξονας του νόμου για την εκπαίδευση θα είναι το “υποχρεωτικό rotation” ειδικευόμενων σε κλινικές, μικρές ή μεγάλες, όπου και θα τελειώνουν την ειδικότητα.

 

Κατά τη γνώμη μας, αυτό παγιώνει την κυρίαρχη αντίληψη για κλινικές και νοσοκομεία Α και Β κατηγορίας και ειδικευόμενους Α και Β κατηγορίας.

 

Όσον αφορά τις προσλήψεις διευκρίνισε ότι δεν μπορούν να γίνουν άμεσα για 2.000 μόνιμους γιατρούς ΕΣΥ, αλλά θα γίνει σταδιακή προκήρυξη μέχρι το τέλος του 2017.

 

Από μέρους μας ζητήσαμε την τάχιστη προκήρυξη θέσεων των μονίμων γιατρών και τη σύντομη διεκπεραίωσή τους γιατί, όπως επισημάναμε, μέχρι το τέλος του χρόνου τα νοσοκομεία θα βρίσκονται σε πολύ δύσκολη κατάσταση λόγω συνταξιοδοτήσεων και της λήξης της θητείας των επικουρικών γιατρών στις 30/09/17.

 

Όσον αφορά το θέμα των κλινών Μ.Ε.Θ, και αφού επισημάναμε το σοβαρό πρόβλημα που θα υπάρχει κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών, μας ενημέρωσε ότι θα γίνει προσπάθεια να λειτουργήσουν όσο το δυνατόν περισσότερες.

 

Ενώ από όλες τις πλευρές τονίζεται η ανάγκη λειτουργίας όλων των άδειων κλινών Μ.Ε.Θ, η απάντηση ότι 150 κρεβάτια δεν λειτουργούν, δίνει την εντύπωση ότι αυτό πάει να παγιωθεί ίσως και να επιδεινωθεί τους καλοκαιρινούς μήνες και δεν ικανοποιεί στο ελάχιστο τις ανάγκες που υπάρχουν.

 

Ζητήσαμε να ληφθούν εγκαίρως αποφάσεις για το θέμα των επικουρικών γιατρών και να ενημερωθούν οι συνάδελφοι μέχρι το Μάιο ποιες θα είναι οι μελλοντικές κινήσεις του υπουργείου Υγείας για αυτούς.

 

Οι επικουρικοί που πήραν παράταση μέσω ΕΣΠΑ δεν πληρώνονται ακόμα γιατί δεν έχουν ψηφιστεί οι προϋπολογισμοί των νοσοκομείων! Αυτοί που απολύονται στις 30/09/17 είναι περίπου 800 και, δυστυχώς, η απάντηση του Υπουργού ήταν ότι θα δουν πώς διαμορφώνεται το τοπίο στις αρχές του καλοκαιριού, θα εκτιμήσουν την κατάσταση πώς το σύστημα «στέκεται στα πόδια του» και τότε θα αποφασίσουν. Αυτό είναι μια απαράδεκτη λογική που την έχουμε επανειλημμένα καταγγείλει. Η πάγια θέση της ΕΙΝΑΠ είναι να μην απολυθεί κανείς.

 

Τέλος, δεν λάβαμε σαφή απάντηση για το πολύ σημαντικό θέμα της χρηματοδότησης των νοσοκομείων. Ο Υπουργός παραδέχτηκε ότι η χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό εξακολουθεί να είναι πενιχρή, αλλά θα υπάρξει μεγαλύτερη χρηματοδότηση των νοσοκομείων από τον ΕΟΠΥΥ.

 

Από την πλευρά μας όμως τονίστηκε ότι αφού ο ΕΟΠΥΥ χρηματοδοτείται από τον ΕΦΚΑ και ο ΕΦΚΑ ξεκίνησε με διαβεβαίωση του υπουργείου με 750εκ. ευρώ έλλειμμα, πώς είναι δυνατόν να χρηματοδοτηθεί ο ΕΟΠΥΥ από τον ΕΦΚΑ, όταν μάλιστα ο κρατικός προϋπολογισμός χρηματοδοτεί τον ΕΟΠΥΥ με ένα ποσοστό 3% - 5% ;         

 

 

Για το θέμα των Οργανισμών των νοσοκομείων ο κ. Ξανθός μάς είπε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη και θα ενημερωθούμε όταν υπάρχει τελικό προσχέδιο.

 

Σε γενικές γραμμές θα υπάρχει διασύνδεση νοσοκομείων που σημαίνει ότι θα συνεχιστούν οι συγχωνεύσεις, ενώ δεν έγινε καμία αναφορά για να ξαναλειτουργήσουν τα νοσοκομεία που έκλεισαν πριν από μερικά χρόνια.

 

Συζητήθηκε επίσης το θέμα της Συγκρότησης Επιτροπής για την Εφημέρευση στο λεκανοπέδιο.

 

Συμπληρωματικά τέθηκαν και τα εξής ζητήματα:

 

Δεν απαντήθηκε το πώς συμβαίνει να είναι απλήρωτες πρόσθετες εφημερίες πολλών μηνών και να πληρώνονται αμέσως όσοι κάνουν απογευματινά ιατρεία.

 

Επειδή αργεί απαράδεκτα η αντικατάσταση ειδικευομένων, ζητήθηκε να υπάρχει άμεση παρέμβαση για να λυθεί το θέμα. Η απάντηση ότι θα φύγει η διαδικασία από τις περιφέρειες είναι αόριστη και δεν συνοδεύτηκε από κάποιο συγκεκριμένο μέτρο.

 

Ζητήσαμε να πληρώνονται κανονικά οι εξειδικευομενοι στη λοιμωξιολογία και βιοπαθολογία όπως πληρώνονται οι εξειδικευόμενοι στη Μ.Ε.Θ. Υπάρχει τεράστιος όγκος απλήρωτης εργασίας.

 

Ετέθησαν αναλυτικά στον υπουργό οι θέσεις της ΕΙΝΑΠ για τους γιατρούς του ΕΣΥ σε πανεπιστημιακές κλινικές και επισημάνθηκαν οι ανεπάρκειες στην  εισήγηση της επιτροπής, που είχε το υπουργείο συστήσει για το θέμα αυτό.  Ο υπουργός απάντησε ότι σκοπεύει να συνεχιστεί η σχετική  διαβούλευση. 

 

Δεν συμφωνούμε με τις εκτιμήσεις του Υπουργείου ότι υπάρχει σταθεροποίηση του συστήματος υγείας που δήθεν γίνεται αντιληπτή από υγειονομικούς και πολίτες. Η παραδοχή ότι το κουαρτέτο βάζει όρια δαπανών και ότι δήθεν η κυβέρνηση μπορεί να βελτιώσει την κατάσταση στην υγεία σε αυτό το περιβάλλον δεν μας βρίσκει καθόλου σύμφωνους.

 

 

ΓΙΑ ΤΟ ΔΣ ΤΗΣ ΕΙΝΑΠ

 

 

Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                                              Ο ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ  

 

ΜΑΤΙΝΑ ΠΑΓΩΝΗ                                                                            ΗΛΙΑΣ ΣΙΩΡΑΣ

 

 

 

Ο ΕΙΔΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

 

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΒΡΑΧΑΤΗΣ