Προς τις 3μελείς, 5μελείς Επιτροπές ΕΙΝΑΠ για την Κατάσταση στην Υγεία 03/11/16

ΠΡΟΣ ΤΙΣ 3ΜΕΛΕΙΣ, 5ΜΕΛΕΙΣ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ΕΙΝΑΠ

Κοινοποίηση: Υπουργό Υγείας, κ. Α. Ξανθό

                         : Αναπληρωτή Υπουργό Υγείας, κ. Π. Πολάκη

                         : Διοικητές 1ης και 2ης ΥΠε                

                         : Διοικητές Νοσοκομείων Αθήνας – Πειραιά                    

                         : ΜΜΕ (υγειονομικοί συντάκτες)

Αθήνα, 3/11/16

Συνάδελφοι,

Το ΔΣ της ΕΙΝΑΠ στη συνεδρίασή του στις 31/10/16 εκτίμησε για άλλη μια φορά την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στο δημόσιο σύστημα υγείας και αποφάσισε μια σειρά κινητοποιήσεων. Τα κύρια αιτήματα που πρέπει να προβάλλουμε θεωρούμε ότι είναι:

 

Η διεκδίκηση για άμεσες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και η χρηματοδότηση του συστήματος. Η απαγόρευση προσλήψεων μόνιμου υγειονομικού προσωπικού έχει κάνει τα νοσοκομεία να ασφυκτιούν. Το ίδιο το Υπουργείο ομολογεί πως τα οργανικά κενά σε ιατρικό προσωπικό είναι άμεσα 6.600 γιατροί και 30.000 νοσηλευτικό, βοηθητικό κ.λπ. προσωπικό.

            Δεν δεχόμαστε να λένε ότι φταίνε οι γιατροί που καθυστερούν οι διαδικασίες για τους Επιμελητές Β΄. Είναι ολοφάνερο και αποδεικνύεται ότι η γραφειοκρατία, που για αυτό ευθύνη έχει η Πολιτεία, καθυστερεί τις διαδικασίες.

 

            Τα κονδύλια για τις λειτουργικές δαπάνες των νοσοκομείων έχουν ήδη εξαντληθεί και προσπαθούν να πληρώσουν τα άκρως απαραίτητα (φάρμακα και αναλώσιμα), ενώ τα υπόλοιπα μένουν πίσω, όπως η ανανέωση και η επισκευή ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού, οι συντηρήσεις των κτιριακών εγκαταστάσεων κ.λπ.

 

            Ζητάμε να δοθεί έκτακτη επιχορήγηση από τον προϋπολογισμό του 2016 και να θέσουμε ως στόχο το κονδύλι των κρατικών δαπανών υγείας από τον προϋπολογισμό να αυξηθεί στα αναγκαία επίπεδα, γιατί σήμερα είναι επικίνδυνα χαμηλό.

 

           Αυτό που έχει άμεση σχέση με τα παραπάνω είναι η καταιγίδα ελαστικών προσωρινών εργασιακών σχέσεων ομηρίας, η οποία χρησιμοποιείται από την Πολιτεία αντί για τις προσλήψεις σε μόνιμη θέση που έχουν σχεδόν σταματήσει.

 

            Αυτό αφορά τους επικουρικούς Επιμελητές Β΄ και τους γιατρούς με μπλοκάκι του ΚΕΕΛΠΝΟ οι οποίοι είναι κακοπληρωμένοι και ο μισθός τους είναι 700 € το μήνα περίπου.

 

            Ζητούμε την κατάργηση όλων αυτών των θεσμών, όπου οι γιατροί πληρώνονται από τα ίδια έσοδα των νοσοκομείων που έχουν αποδειχθεί από την πράξη όχι μόνο άδικοι, αλλά και αναποτελεσματικοί, και προσλήψεις μόνιμου προσωπικού γιατρών ΕΣΥ.

 

            Την 24ωρη απεργία της ΑΔΕΔΥ στις 24/11/16 η ΕΙΝΑΠ τη χαρακτηρίζει ως «μέρα αγώνα» για τα προβλήματα των νοσοκομείων και των επικουρικών γιατρών Επιμελητών Β΄.

 

Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης.

Άμεση χρηματοδότηση του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

Να μην απολυθεί κανένας επικουρικός Επιμελητής Β΄.

Να προσληφθούν όλοι οι επικουρικοί Επιμελητές Β΄γιατροί της λίστας.

ΓΙΑ ΤΟ ΔΣ ΤΗΣ ΕΙΝΑΠ

Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                                                         Ο ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ  

 

ΜΑΤΙΝΑ ΠΑΓΩΝΗ                                                                                ΗΛΙΑΣ ΣΙΩΡΑΣ

Ο ΕΙΔΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

 

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΒΡΑΧΑΤΗΣ