Προς τις 3μελείς, 5μελείς Επιτροπές ΕΙΝΑΠ για την Συνάντηση με τον Γ.Γ. του Υπουργείου Οικονομικών 04/10/16

 

ΠΡΟΣ ΤΙΣ 3ΜΕΛΕΙΣ, 5ΜΕΛΕΙΣ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ΕΙΝΑΠ

 

Αθήνα, 04/10/16

 

Κοινοποίηση: Υπουργό Υγείας, κ. Ανδρέα Ξανθό

                        : Αναπληρωτή Υπουργό Υγείας, κ. Παύλο Πολάκη

                        : Διοικητές Νοσοκομείων Αθήνας - Πειραιά

                        : ΠΙΣ

                        : ΙΣΑ

                        : ΙΣΠ

                        : ΜΜΕ (υγειονομικοί συντάκτες)

 

Το ΔΣ της ΕΙΝΑΠ πραγματοποίησε συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα του υπουργείου Οικονομικών, κ. Κουτεντάκη, στις 30/09/16, μετά από αίτημα της Ένωσης στις 25/08/16. Στη συνάντηση αυτή παρευρέθηκε και αντιπροσωπία της ΟΕΝΓΕ.

 

Στη συζήτηση επιβεβαιώθηκε ότι σχεδιάζεται η μείωση του αριθμού των ειδικών μισθολογίων, το άνοιγμα της ψαλίδας μεταξύ κατώτερης και ανώτερης βαθμίδας, ώστε να υπάρχει «κίνητρο ανέλιξης», καθώς και η ενσωμάτωση των ειδικών επιδομάτων στο βασικό μισθό.

 

Ειπώθηκε πως για όλα τα ειδικά μισθολόγια προβλέπεται μείωση των αποδοχών, εκτός των γιατρών ΕΣΥ και των μελών ΔΕΠ, για τους οποίους θα υπάρξουν αυξήσεις 7-12% στις μεικτές αποδοχές σε 4 δόσεις μέσα στην επόμενη 2ετία. Πιστεύουν ότι με τον τρόπο αυτό θα μειωθεί το μεγάλο ρεύμα της ιατρικής μετανάστευσης. Αποδέχονται, επίσης, ότι το ιατρικό μισθολόγιο έχει υποστεί τις μεγαλύτερες σχεδόν μειώσεις από όλα τα υπόλοιπα μισθολόγια (50% περίπου).

 

Ο Γενικός Γραμματέας ανέφερε ότι το «πάγωμα» δεν αφορά τις βαθμολογικές προαγωγές, αλλά την ωρίμανση του χρονοεπιδόματος. Για να μην εφαρμοστεί θα έπρεπε το υπουργείο Υγείας να είχε αποστείλει πρόταση με ισοδύναμα μέτρα ύψους 14 εκατ. ευρώ στη 2ετία. Ο νόμος αυτός πρόκειται να ψηφιστεί μέχρι το τέλος του χρόνου και η εφαρμογή του θα αρχίσει από τις 01/01/17.

 

Συνάδελφοι,

Παρά τις δεσμεύσεις του Υπουργείου ότι δεν θα υπάρξουν μισθολογικές μειώσεις δεν θα πρέπει να εφησυχάζουμε. Χρειάζεται αγωνιστική ετοιμότητα με αίτημα τη μισθολογική αποκατάσταση των απωλειών που είχαμε τα τελευταία 6 χρόνια. Την απαίτηση να βρεθούν τα 14 εκατ. για την επόμενη διετία, ώστε να μην «παγώσει» η ωρίμανση του χρονοεπιδόματος των νοσοκομειακών γιατρών. Ζητάμε για άλλη μια φορά να δημιουργήσει η πολιτεία όλες αυτές τις προϋποθέσεις, ώστε να σταματήσει αυτό το ρεύμα της ιατρικής μετανάστευσης που θα παίξει καταστροφικό ρόλο, τόσο για το ΕΣΥ όσο και για την ιατρική κοινότητα γενικά.

 

ΓΙΑ ΤΟ ΔΣ ΤΗΣ ΕΙΝΑΠ

 

Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                                                              Ο ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ

 

        ΜΑΤΙΝΑ ΠΑΓΩΝΗ                                                                                    ΗΛΙΑΣ ΣΙΩΡΑΣ

 

 

Ο ΕΙΔΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

 

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΒΡΑΧΑΤΗΣ