Προς τη Διοίκηση του ΕΟΠΥΥ για τους Γιατρούς που Έχουν Κλειθεί να Εκτελούν Έργο Ελεγκτή ΕΟΠΥΥ 24/11/15

ΠΡΟΣ ΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΥ ΕΟΠΥΥ

 

 

Κοινοποίηση: Υπουργό Υγείας, κ. Α. Ξανθό

                       : Αναπληρωτή Υπουργό Υγείας, κ. Π. Πολάκη

                       : Διοίκηση 1ης και 2ης ΥΠε

Αθήνα, 24/11/15

 

Σε πρόσφατο έγγραφό σας που απεστάλη στις Διοικήσεις των Υγειονομικών Περιφερειών ουσιαστικά ζητάτε οι γιατροί του ΕΣΥ, στους οποίους έχει ανατεθεί το έργο του ελεγκτή ΕΟΠΥΥ, να είναι μόνιμοι στο καθήκον αυτό και να απομακρυνθούν τελείως από το κλινικό έργο.

           

Υπενθυμίζουμε και επισημαίνουμε:

  1. Όπως ο ίδιος ο ΕΟΠΥΥ παραδέχεται, το έργο αυτό ανατέθηκε προσωρινά στους γιατρούς του ΕΣΥ μέχρι ο ΕΟΠΥΥ να ορίσει ελεγκτές γιατρούς. Οι γιατροί του ΕΣΥ αγόγγυστα δεχτήκαμε να εξυπηρετήσουμε αυτή την επείγουσα κατάσταση, όμως ουδέποτε αποδεχτήκαμε αυτή η κατάσταση να μονιμοποιηθεί σε βάρος του κλινικού μας έργου.
  2. Σε πολλά νοσοκομεία τα Επιστημονικά Συμβούλια και οι Ιατρικές Υπηρεσίες, λόγω των αυξημένων αναγκών και των ελλείψεων ιατρικού προσωπικού, έχουν αποφασίσει και ήδη εφαρμόζουν να εναλλάσσονται στο καθήκον του ελεγκτή οι γιατροί των κλινικών ειδικοτήτων ανά εβδομάδα, γιατί οι ανάγκες είναι τέτοιες που είναι αδύνατον να απουσιάζουν για περισσότερες μέρες από τα κλινικά τους καθήκοντα.
    1. Είναι παντελώς ανέφικτο αυτό το οποίο ζητείται στο έγγραφο του ΕΟΠΥΥ να υπάρχουν σε όλα τα νοσοκομεία μόνιμοι γιατροί ελεγκτές ΕΟΠΥΥ με ατομικές σφραγίδες κ.λπ.
    2. Η Διοίκηση του ΕΟΠΥΥ πρέπει να αντιληφθεί ότι από τη στιγμή που η ίδια παραδέχεται πως βρισκόμαστε σε στάδιο προσωρινό και μεταβατικό εν αναμονή ανάληψης του ελεγκτικού έργου στα νοσοκομεία από τους ίδιους τους ιατρούς του ΕΟΠΥΥ, δεν μπορεί να έχει την απαίτηση να ικανοποιούνται απόλυτα όλες οι γραφειοκρατικές της απαιτήσεις.

 

Σύμφωνα με τα παραπάνω :

Για να ξεπεραστούν όλα τα παραπάνω προβλήματα, η Διοίκηση του ΕΟΠΥΥ να φροντίσει άμεσα, σε συνεννόηση με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου, να οριστούν γιατροί του ΕΟΠΥΥ για να αναλάβουν το ελεγκτικό έργο στα νοσοκομεία και μέχρι τότε να μην προβαίνει σε παράλογες απαιτήσεις, να αποδεχτεί ότι η αρμοδιότητα της διευθέτησης για το ποιοι και για πόσο διάστημα γιατροί του ΕΣΥ θα ασκούν το καθήκον του ελεγκτή είναι αποκλειστική αρμοδιότητα των Επιστημονικών Συμβουλίων και των Ιατρικών Υπηρεσιών των νοσοκομείων.

 

Σε διαφορετική περίπτωση θα βρεθούμε στη δυσάρεστη θέση να καλέσουμε τα μέλη μας να σταματήσουν να ασκούν τα καθήκοντα των ελεγκτών.

 

ΓΙΑ ΤΟ ΔΣ ΤΗΣ ΕΙΝΑΠ

 

Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                                                    Ο ΕΙΔ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

 

ΜΑΤΙΝΑ ΠΑΓΩΝΗ                                                                        ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΤΖΑΝΟΣ

 

Ο ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ

 

ΚΩΣΤΑΣ ΛΙΒΑΔΑΣ