Προς τον Υπουργό Υγειας για την την Θετική Εξέλιξη με τους Απεργούς Πείνας Ν. Ρωμανό και Γ. Μιχαηλίδη 16/12/14

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΓΕΙΑΣ

κ. ΜΑΚΗ ΒΟΡΙΔΗ

 

Κοινοποίηση: Αναπληρωτή Υπουργό Υγείας, κ. Γρηγοράκο

                       : Υπουργό Δικαιοσύνης, κ. Αθανασίου                       

                       : ΠΙΣ

                       : ΙΣΑ

                       : ΙΣΠ

                       : ΟΕΝΓΕ

                       : 3μελείς, 5μελείς Επιτροπές ΕΙΝΑΠ

                       : ΜΜΕ (υγειονομικοί συντάκτες)

 

Αθήνα, 16/12/14

 

ΓΙΑ ΤΗ ΘΕΤΙΚΗ ΕΞΕΛΙΞΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΠΕΡΓΟΥΣ ΠΕΙΝΑΣ

Ν. ΡΩΜΑΝΟ ΚΑΙ Γ. ΜΙΧΑΗΛΙΔΗ

 

Το ΔΣ της ΕΙΝΑΠ συγχαίρει πρώτα και κύρια τους θεράποντες ιατρούς, αλλά και όλους τους συναδέλφους που στάθηκαν αλληλέγγυοι προς τους θεράποντες, για το σεβασμό που επέδειξαν στην τήρηση της Ιατρικής Δεοντολογίας μέχρι το τέλος, αγνοώντας, ως όφειλαν, την παραφιλολογία πιέσεων και εκβιασμών.

 

Η ΕΙΝΑΠ επισημαίνει πως η τελική θετική εξέλιξη αποτελεί εκτός των άλλων και πλήρη πανηγυρική δικαίωση των θέσεών της και της στάσης της.

 

Υπενθυμίζεται πως η ΕΙΝΑΠ με ομόφωνή της απόφαση έγκαιρα από τις 1/12/14, δηλαδή 10 μέρες πριν από την αίσια έκβαση της υπόθεσης, είχε επισημάνει όλα τα σχετικά ζητήματα, είχε απορρίψει τεκμηριωμένα την «αναγκαστική σίτιση» ως αντιδεοντολογική ενέργεια, επισυνάπτοντας τις πάγιες θέσεις της WMA, και είχε κάνει έκκληση στους κυβερνώντες για ικανοποίηση του αιτήματος του Ν. Ρωμανού. Λίγες μέρες μετά, και αφού είχε αναπτυχθεί ένα μεγάλο κίνημα συμπαράστασης στους απεργούς πείνας, η πολιτεία υιοθέτησε πλήρως τις θέσεις μας και μάλιστα με σχεδόν ομόφωνη απόφαση της Βουλής.

 

Τα γεγονότα αυτά αποτελούν δίδαγμα για όλους. Αποτελούν μάλιστα δίδαγμα για τους υπεύθυνους κάποιων ΜΜΕ μεγάλης τηλεθέασης, αναγνωσιμότητας και επισκεψιμότητας, που είχαν σπεύσει να κάνουν στους ιατρούς μαθήματα ... «ιατρικής δεοντολογίας» απαιτώντας την αναγκαστική σίτιση των απεργών. Είναι καλά σε γνώση μας πως έμπειροι υγειονομικοί συντάκτες προσπάθησαν να κάνουν τη φωνή των γιατρών να ακουστεί, όμως η δεοντολογική αυτή στάση δυστυχώς αγνοήθηκε από τους υπεύθυνους των συγκεκριμένων ΜΜΕ.

 

Επισημαίνουμε και με την ευκαιρία αυτή, προς γνώση και συμμόρφωση όλων, πως αποτελεί κατάφωρη παραβίαση της δημοσιογραφικής δεοντολογίας να γίνεται από οθόνης και αφ’ υψηλού «μάθημα» περί Ιατρικής Δεοντολογίας με καταφανέστατες ανακρίβειες, χωρίς κανέναν ιατρικό αντίλογο και χωρίς καν αναφορά στις σχετικές θέσεις της ΕΙΝΑΠ, της ΟΕΝΓΕ και του ΠΙΣ.

 

Απαιτούμε τέτοια φαινόμενα να μην επαναληφθούν στο μέλλον.

 

ΓΙΑ ΤΟ ΔΣ ΤΗΣ ΕΙΝΑΠ

 

     Ο ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                                Ο ΕΙΔΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

 

           ΚΩΣΤΑΣ ΛΙΒΑΔΑΣ                                                  ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΑΔΗΣ