Προς τον Υπουργό Υγείας για το Νέο Προϋπολογισμό και τα Τεράστια Ελλείματα Λειτουργικών Δαπανών 06/11/14

 

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΓΕΙΑΣ

κ. ΜΑΚΗ ΒΟΡΙΔΗ

 

Αθήνα, 6/11/14

 

Κοινοποίηση: Αναπλ. υπουργό Υγείας, κ. Γρηγοράκο

                         : Γεν. Γραμματέα υπουργείου Υγείας, κ. Κοντοζαμάνη

                         : ΠΙΣ

                         : ΙΣΑ

                         : ΙΣΠ

                         : ΟΕΝΓΕ

                         : 5μελείς Επιτροπές ΕΙΝΑΠ

                         : ΜΜΕ (υγειονομικοί συντάκτες)

 

ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΑ ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΕΛΛΕΙΜΜΑΤΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΩΝ ΔΑΠΑΝΩΝ ΓΙΑ ΤΟ 2014

 

 

Διανύουμε το τελευταίο δίμηνο του 2014 και είναι κοινή διαπίστωση ότι τα δημόσια νοσοκομεία στενάζουν από τους ελλειμματικούς προϋπολογισμούς, πράγμα που έχει αντανάκλαση στην περίθαλψη των ασθενών.

    Είναι χωρίς διάψευση η είδηση πως χρειάζονται τουλάχιστον 100.000.000€ ως έκτακτη επιχορήγηση τα δημόσια νοσοκομεία πανελλαδικά, για να καλύψουν λειτουργικές δαπάνες του 2014. Αν προστεθούν και χρέη προηγούμενων ετών, το ποσό εκτινάσσεται.

    Εκτιμάμε ότι το απαιτούμενο ποσό είναι πολύ μεγαλύτερο, αν λάβουμε υπόψη ότι μόνο ο ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ χρειάζεται 22.000.000€ μόνο για Νοέμβριο και Δεκέμβριο, το ΚΑΤ 8.000.000€ κ.ο.κ.

    Κάθε χρόνο έχουμε το ίδιο σκηνικό.

    Περιορισμοί παντού, υλικά και φάρμακα που φτάνουν δε φτάνουν και οι εντολές  «πέφτουν βροχή» για μείωση δαπανών. Οι λειτουργικές δαπάνες, δηλ. τα κονδύλια για φάρμακα, υγειονομικό υλικό, ορθοπεδικό υλικό, αντιδραστήρια κ.λπ. από 2,81 δισ. ευρώ του 2009 κατρακύλησαν στο 1,610 δισ. το 2014 και προβλέπονται 1,450 δισ. για το 2015. Δηλαδή, έχουμε συνολική μείωση κατά 48,4% την περίοδο 2009 - 2015, που σημαίνει ότι από χρόνο σε χρόνο ο ρυθμός μείωσης είναι 10,4%.

    Στην εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση προστίθενται και άλλα εμπόδια στην περίθαλψη. Διοικητές μεγάλων νοσοκομείων επιβεβαιώνουν τα παραπάνω στοιχεία, μιλώντας για μείωση λειτουργικών δαπανών κατά 10% για το 2015 συγκριτικά με το 2014.

Απαιτούμε άμεση έκτακτη επιχορήγηση των νοσοκομείων από τον κρατικό προϋπολογισμό.

    Οι δημόσιες δαπάνες για την υγεία για το 2015 (4% του ΑΕΠ) καθιστούν το κοινωνικό αυτό αγαθό άπιαστο όνειρο για τους πολλούς και προνόμιο για τους λίγους.

    Η κυβέρνηση προετοιμάζει το έδαφος για ιδιωτικοποίηση των εργαστηρίων στα δημόσια νοσοκομεία, κάτι που εξάλλου είναι στη στρατηγική τους για μείωση των κρατικών δαπανών τις οποίες δαπάνες θα επωμισθούν άμεσα οι ασθενείς από τον οικογενειακό τους προϋπολογισμό. Αυτό, εξάλλου, προβλέπει και ο νόμος για τη δημιουργία και λειτουργία της «Εταιρείας Συστήματος Αμοιβών Νοσοκομείων Α.Ε.» (ΕΣΑΝ). Τρανταχτό παράδειγμα είναι ο όγκος των εργαστηριακών εξετάσεων που διενεργούνται στα δημόσια νοσοκομεία. Το 2012 ανήλθαν σε 152 εκατ. εξετάσεις και το 2013 σε 133 εκατ. Μείωση κατά 12,5%. Συνεπώς, οι μειώσεις σε εξετάσεις σημαίνουν ή ότι ποτέ δεν έγιναν, άρα σε βάρος της υγείας των ασθενών, ή έγιναν στον ιδιωτικό τομέα εις βάρος τους.

    Έτσι, σταδιακά θα ιδιωτικοποιήσουν τα εργαστήρια των νοσοκομείων για να μειώσουν τις δαπάνες που πρέπει το κράτος να δώσει.

    Δεν πάει άλλο!

    Παλεύουμε για αποκλειστικά δημόσιο δωρεάν σύστημα υγείας.

Άμεση χρηματοδότηση των νοσοκομείων.

 

ΓΙΑ ΤΟ ΔΣ ΤΗΣ ΕΙΝΑΠ

 

         Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                              Ο ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ

 

ΜΑΤΙΝΑ ΠΑΓΩΝΗ                                      ΚΩΣΤΑΣ ΛΙΒΑΔΑΣ